Çevresel ve biyolojik numunelerde anyon ve katyonların iletkenlik-iyon, spektrofotometrik-iyon, potansiyometrik-iyon kromatografik hibrit sistemleriyle tayinlerinin araştırılması
The investigation of determination of anions and cations from environmental and biological samples by conductivity-ion, spectrophotometric-ion and potentiometric-ion chromatographic hybrid systems
- Tez No: 170741
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyon kromatografisi, İyon seçici elektrot, İletken polimer, Adsorpsiyon, Sepiyolit, Ion chromatography, Ion selective electrode, Conducting polymer, Adsorption, Sepiolite
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇEVRESEL VE BİYOLOJİK NUMUNELERDE ANYON VE KATYONLARIN İLETKENLİK-İYON, SPEKTROFOTOMETRİK-İYON, POTANSİYOMETRİK-İYON KROMATOGRAFİK HİBRİT SİSTEMLERİYLE TAYİNLERİNİN ARAŞTIRILMASI MUTLU ŞAHİN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Adnan ÖZCAN 2005, 202 sayfa Bu çalışmada, çevresel ve biyolojik numunelerde kirliliğe neden olan bazı inorganik anyon ve katyonlar iyon kromatografi sistemiyle belirlenmiştir. Çalışmalar sırasında iletkenlik, spektrofotometrik ve iki farklı tür potansiyometrik dedektör kullanılmıştır. İletkenlik ve spektrofotometrik dedektörler ticari olarak sağlanmış, buna karşın potansiyometrik dedektör olarak yeni geliştirilen anyon ve katyonlara duyarlı elektrotlar kullanılmıştır. Analizi hedeflenen anyon ve katyonların tamamı iletkenlik dedektörü ile tayin edilebilirken, doğrudan spektrofotometrik dedektör ile yalnızca anyonların bir kısmı belirlenmiş, katyonlar ise bu yöntem ile saptanamamıştır. Birinci tür potansiyometrik dedektör olarak kullanılan PVC membran tip elektrot ile bazı tek yüklü anyonların analizi gerçekleştirilebilmiştir. İkinci tür potansiyometrik dedektör olan polipi rol iletken polimer elektrot ile bazı tek yüklü anyonların analizi ile hedeflenen tek ve iki yüklü katyonların tamamı belirlenmiştir. Her üç tip dedektör ile elde edilen sonuçların %95 güven aralığında birbirleriyle uyum içerisinde olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, uygulamaya yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmada, doğal sepiyolit ve modifiye edilmiş sepiyolit kullanılarak sulu örneklerdeki nitrat adsorpsiyonu incelenmiştir. Nitrat anyonunun sulu ortamdan uzaklaştırılması için modifiye sepiyolitin doğal sepiyolite göre daha etkili bir adsorban olduğu saptanmıştır. Adsorplanan nitrat miktarının pH=2 değerinde maksimum olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Ph.D. Thesis THE INVESTIGATION OF DETERMINATION OF ANIONS AND CATIONS FROM ENVIRONMENTAL AND BIOLOGICAL SAMPLES BY CONDUCTIVITY-ION, SPECTROPHOTOMETRIC-ION AND POTENTIOMETRIC-ION CHROMATOGRAPHIC HYBRID SYSTEMS MUTLU ŞAHIN Anadolu University Graduate School of Sciences Chemistry Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan ÖZCAN 2005, 202 pages In this study, the source of contamination of some inorganic anions and cations from environmental and biological samples was determined by ion chromatographic system. During the experimental studies, conductivity, spectrophotometric and two kinds of potentiometric detectors were used. Although the new designed electrodes to be sensitive for anions and cations were used as a potentiometric detector, the conductimetric and spectrophotometric detectors were commercially provided. While the analysis targeted of anions and cations were completely determined by conductivity detector, the part of anions was only determined directly spectrophotometric detector whereas cations were not determined by this method. The analysis of some of the single charge anions were able to carried out by PVC membrane type electrode as used the first type of potentiometric detector. The analysis of all of the single and double charge target cations and some of the single charge anions were carried out by using the second type of potentiometric detector, which was constructed from a polypyrrole conducting polymer electrode. The results of each three type of detectors were observed to agree well in the 95% confidence level. In addition to, the investigation of the adsorption of nitrate from aqueous solutions by using the natural sepiolite and modified-sepiolite was carried out for the development of application of the study. The calculated results indicate that both natural and surfactant-modified sepiolite are effective sorbents for the removal of nitrate anion from aqueous solution, however, the surfactant-modified sepiolite was more effective than the unmodified sepiolite in this respect. The maximum amount of nitrate ion adsorbed occurred at a pH value of 2.0.