Endüstriyel tip robotların mozaik sıralama işlemine uygulanması
The application of industrial type robots in tiling of mosaics
  1. Tez No: 170757
  2. Yazar: BEKİR ÇENGELCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Robotlar, Robot, Manüpilatör, Mozaik m, Industrial Robots, Robots, Manipulator, Mosaics IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ENDÜSTRİYEL TIP ROBOTLARIN MOZAİK SIRALAMA İŞLEMİNE UYGULANMASI ÖZET Dünya teknolojisindeki gelişmeler, üretim sistemlerinde büyük yenilikleri beraberinde getirmiştir. Teknolojik anlamda gelişme sağlayan ülkeler, diğer ülkelerin ekonomik olarak önüne geçmiştir. Ülkelerin gelişme hızlarım artırabilmeleri ve diğer ülkelerle her alanda rekabet edebilmeleri için çağın gerekli teknolojik donanımına sahip olmaları gerekmektedir. Ülkemizde de üretim sektörünün rekabet gücünü artırabilmesi için yeni teknolojiyi kullanması bir zorunluluk olmuştur. Mermer sektörünün bir alt sektörü olan mozaik sektöründe, klasik yöntemlerle üretim yapılmaktadır. Bu sektörde üretim aşamasında ve sonrasında birçok problem yaşanmaktadır. Bu çalışmada ki amaç üretim sistemlerin de yaşanan sorunlara çözüm bulmaktır. Ayrıca amaç endüstriyel otomasyon sistemlerinin kullanımım yaygınlaştırmak olduğu için uygulamamızda 5 eksenli RV-2AJ Mitsubishi marka robot kol ile cam mozaiklerin sıralama işlemini gerçekleştirildi. Kullanılan sistemin avantaj ve dezavantaj lan tartışıldı. Sonuç olarak bu uygulanan sistemin eski çalışma sistemin den daha verimli olduğu ve daha kaliteli mal ürettiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
THE APPLICATION OF INDUSTRIYEL TYPE ROBOTS IN TILING OF MOSAICS ABSTRACT Technologically developed countries are superior to less developed countries in terms of economics. To achieve an increase in development rate and compete with other countries, developing countries must have necessary technological hardware at hand. The use of newer technologies in Turkey is a necessity to compete with today's increasing demand for quality and price. In mosaic sector, a subsector of marble sector, the manufacturing is made by classical methods. Many problems are occurred during and after the manufacturing. This study is intended to contribute for solving manufacturing problems. The aim is to spread the use of automation system during the manufacturing of mosaics. Therefore, tiling of mosaics by an automated system is proposed and it's advantages and disadvantages are also discussed. Mitsubishi RV2AJ five axes robot arm system was used for the application and result showed that the system employed provides fast and efficient operation compared to classical system.