Farklı oranlardaki lifli betonlarda saklama koşullarının beton özelliklerine etkisi
Effects of curing conditions on fiber reinforcement concretes which have different rates for properties of concrete
  1. Tez No: 170759
  2. Yazar: ÖZGÜR ELMACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Lif, Kür, Şekil Değiştirme iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu çalışmada, çelik lif katkılı betonların farklı ortamlarda kür edilmesi sonucu lif miktarının ve kür koşullarının mekanik özellikler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Beton üretiminde maksimum agrega çapı 22 mm olan dört farklı tane boyutlarında agrega kullanılmıştır. Çimento dozajı 325 kg/m3, su / çimento oranı 0,60 ve MR50 SR priz geciktirici orta akışkanlaştırıcı beton katkı maddesi çimento ağırlığının % 0,8 oranında kullanılmıştır. Karışımlarda lif miktarı O(kontrol), 15, 30, 45 ve 60 kg/m3 olarak değiştirilerek 5 farklı seri üretilmiştir. Çalışmada 10x10x35 cm3 prizma numuneler ve 015x30 cm silindir numuneler kullanılmıştır. Üretilen numunelere havada ve suda olmak üzere iki faklı kür uygulanmıştır. 7,28 ve 56 günlük prizma numuneler üzerinde eğilme dayanımı, silindir numuneler üzerinde de basınç dayanımı deneyleri yapılmıştır. Ayrııca 28 günlük silindir numunelerde basınç dayanımları esnasında yük-kısalma ölçümleri yapılarak gerilme-şekil değiştirme eğrileri belirlenmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda özellikle suda kür edilen lif katkılı betonların katılan lif miktarının artması ile eğilme dayanımı ve şekil değiştirmelerinde artış gözlenmiştir. En uygun sonucun lif miktarı 30 kg/m3 olan karışımlarda elde edildiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF CURING CONDITIONS ON FIBER REINFORCEMENT CONCRETES WHICH HAVE DIFFERENT RATES FOR PROPERTIES OF CONCRETE In this study, effects of fiber volume and cure condition on mechanical properties of fiber reinforcement concrete cured at two different condition were investigated. At mixtures, four different courses which were max. 22 mm in diameters were used. Cement dosage was 325 kg/m3, water/cement ratio was stable as 0,60 and superplasticer admixture as far as % 0,8 of cement dosage was used. In mixtures, five different fiber content as 0, 15, 30, 45, 60 kg/m3 were used. In the study, specimens were cured at two different conditions. First was cured in air and the other was in water. Flexural stress was tested on the 7, 28, 56 days prisms. And compression stress was tested on the 7, 28, 56 days cylinders. Also on the 28 days cylinders, the stress- deformation curves determined. In the result of experimental study, especially increasing of fiber volume in concrete cured in the water result in increasing of flexural stress and deformation. As a result, we can say that optimum fiber volume was 30 kg/m3. Key words : Concrete, Fiber, Cure, Deformation