Aftonkarahisar'da GPS gözlemleri ve nivelman ölçüleri yardımıyla yerel jeoid profilinin çıkarılması
Determination of local geoid profile using GPS observations and leveling measurements in Afyonkarahisar
- Tez No: 170760
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEVLÜT GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Jeoid, Jeoid Ondülasyonu, Elipsoid, Elipsoidal Yükseklik, Ortometrik Yükseklik, GPS/Nivelman
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Jeoid belirleme, yatay konumu bilinen bir noktada, jeoid yüksekliğinin sayısal veya anolog olarak elde edilmesini sağlayacak biçimde verilerin modellendirilmesidir. Jeoid modelleri lokal, bölgesel veya global alanlar için geliştirilebilir. Jeoid belirleme yöntemleri kullanılan verilere ve modellere göre sınıflandırılabilir. Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi civarında jeoid ile elipsoid arasındaki farkın yani jeoid yüksekliğinin ve jeoid ondülasyonlarıındaki değişimi kuzey- güney doğrultusundaki bir hat boyunca gözlemlemek maksadıyla yapılmıştır. Bu sebeple Yaklaşık kuzey-güney doğrultusundaki Afyonkarahisar-Eskişehir karayolu boyunca arazinin karakteristik özelliklerini temsil edecek şekilde 1 8 adet nokta tesis edilmiştir. Noktalar arasındaki elipsoidal yükseklik farklarım hesaplayabilmek için GPS gözlemleri, yaklaşık ortometrik yükseklik farklarım hesaplayabilmek için geometrik nivelman ölçüleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, seçilen hat boyunca jeoid yüksekliği ortalama 38.126 m olarak bulunmuştur. Jeoid ondülasyonu değişimlerinin arazinin topografyasının genel karakteristik özelliğine bağlı olarak değiştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Geoid determination is modelling of data such that geoid height can be obtained either as digitally or analogus at a point whose horizontal coordinates known. Geoid models can be developed as local, regional or global. Geoid determination methods can be classified according to used data and models. This study was made to observe the difference between geoid and elipsoid surrounding The Campus of Afyon Kocatepe University. Another meaning, the variation of geoid heights and geoid undulations 18 points were established approximate on the North-south direction during the road of Afyonkarahisar- Eskişehir. These points represents the areas specialities. GPS levelling were measured to calculate the difference of the elipsoidal heights. Orthometric heights were measured by geometric levelling that approximate the difference of orthometric heights computed. According to the results for this area the geoid height approximately was found 38.126 m regularity of the variations of the geoid undulations have observed. The regularities depends on the areas topography. Key Word : Geoid, Geoid Undulation, Ellipsoid, Elipsoidal Height, Orthometric Height, GPS/Levelling u