Kimyasal metodla nikel kaplanmış pirinç kabukları kullanılarak Ni3Si kompozit üretimi ve özelliklerinin incelenmesi
The production of Ni3Si composite using rice husk Ni plated by electroless method and the investigation of it's properties
  1. Tez No: 170764
  2. Yazar: ÖZCAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toz Metalürjisi, Kompozit Malzemeler, Akımsız Nikel Kaplama, Nİ3Sİ iv, Powder Metallurgy, Composite Materials, Electroless Nickel Plating, Ni3Si
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
KİMYASAL METODLA NİKEL KAPLANMIŞ PİRİNÇ KABUKLARI KULLANILARAK Ni3Si KOMPOZİT ÜRETİMİ ve ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışmada kimyasal metodla nikel kaplanmış pirinç kabuklan kullanılarak kompozit malzeme üretimi ve üretilen bu kompozit'in özellikleri incelenmiştir. Deneysel çalışmada pirinç kabuklan piroliz işleminden önce ve sonra nikel kaplanmış ve bu işlemler ardından presleme ve sinterleme yapılmıştır. Pirinç kabuklarından silisyum elde edilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada nikel Hydrazine Hydrate kaplama banyosunda kullanılan NİCI2.6H2O (Nikel klorür)' tan elde edilmiştir. Böylece Nİ3Sİ kompozisyonunun üretimi amaçlanmıştır. Yapılan deneysel çalışmada iki farklı yol kullanılmıştır. Bunlardan birincisi pirinç kabuklan pirolize edilmeden direkt kaplama banyosuna tabi tutulmuş diğerinde ise pirolize işleminden sonra kaplama yapılmıştır. Her iki uygulamada da belirli oranlarda Al ve Ni tozlan katılarak değişik kompozisyonlar hazırlanmıştır. Sinterleme öncesi ve sonrası numunelere XRD, SEM, EDX ve DTA-TG analizleri yapılmıştır. Sinterleme işlemi gerçekleştirilerek numunelerin XRD, SEM, EDX analizleri detaylı incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
THE PRODUCTION of Ni3Si COMPOSITE USING RICE HUSK Ni PLATED by ELECTROLESS METHOD and THE EWASTTGATION of IT's PROPERTIES ABSTRACT In this work, the production of composite materials using rice husks nickel plated by electroless method and propertion of composite produced were also investigated. In practical and work, rice husk were plated by Ni before and after pyrolysis and compacted which was followed by sintering. Si was aimed to be produced from rice husk. Nickel chloride was added into hydrazine hydrate bath and Ni was releaved into bath. Hence production of Nİ3Sİ was targeted. Two different ways of expenhents were planned. First of these ways was to soak rice husk into bath and plate them with Ni before pyrolysis and the second was to then rice husk were subjected to pyrolysis and then coated. In bath application, Al and Ni powders were used at certain mixing ration in order to produce various compositions. XRD, SEM, EDX and DTA-TG studies were carried out before and after sintering. Sintered samples were only subjected to XRD, SEM and EDX for detailed investigation.