Kırka bor mineralinin kimyasal metod ile nikel kaplanarak kompozit malzeme üretimi ve mekaniksel özelliklerinin araştırılması
Producing of composites materials by materials by using chemically nickel coating of kirka bor minerals and investigation of their mechanical properties
  1. Tez No: 222914
  2. Yazar: DERYA AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Toz Metalürjisi, Kompozit Malzemeler, Elektrik Akımsız Nikel Kaplama
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada Kırka Bor mineralinin Nikel ile kaplanması sonucu seramik metal kompozit üretimi ve mekaniksel özelliklerinin araştırılması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmada ağırlıkça % 70 Bor Minerali ( Tinkal ), % 30 Nikel Klorür kullanılmıştır. Bor elementi kimyasal metotla ( electroless nikel kaplama ) Nikel kaplandıktan sonra toz metalürjisi yöntemiyle kompozit malzeme üretilmiştir. Elde edilen numuneler 900 ? 1000 ? 1100 ? 1200 ? 1300 °C `de Argon atmosferinde sinterlenmiştir. Kaplama yapıldıktan sonra sinterleme sonrası numunelere XRD, SEM ve EDX analizleri yapılarak karakterize edilmiştir.Sinterleme sonrası numuneler Shimadzu AG - IS 100 KN, çekme cihazında basmaya tabi tutularak basma mukavemetleri ve mikro sertlikleri Shimadzu HMV2L cihazında ölçülerek mekaniksel özellikleri araştırılmıştır.2008 ? 50
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to produce ceremic metal composite from coating Kırka boron mineral with nicel and to investigate its mecanical properties. In study, in weight 70% boron mineral (Tincal) and nickel chloride 30% was used. After elemental boron was coated with nicelby chemical method, composite material was produced by powder metallurgy method. Produced samples were sintered at 900?1000?1100?1200?1300 ºC under Ar atmosphere. Then, these samples were analyzed by XRD, SEM and EDX.After sintering, mechanical properties were investigated. Print resistance of sample were collected on a Shimadzu AG-IS 100 KN and micro hardness of samples were carried out using Shimadzu HMV2L.2008-50Anahtar Kelimeler : Powder metallurgy, composite material,