Afton ve çevresindeki hafif agregalarla üretilen blok elemanlarının fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması
Investigation of physical and mechanical properties of block element produced with lightweight aggregate Afyon and environment
  1. Tez No: 170791
  2. Yazar: TAYFUN UYGUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diyatomit, Hafif Agrega, Blok Eleman iv, Diatomite, Lightweight Aggregate, Block Element
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Afyon ve çevresinde bulunan diyatomit ve pomza hafif agregalan ile üretilen hafif blok elemanların fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Değişik agrega granülometrisi ve çimento miktarının blok elemanların fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Karışımlarda, su/çimento oram 0.15 olarak sabit tutulmuştur. Numuneler, yalnızca diyatomit agregası ve diyatomit ile pomza agregasının birlikte kullanılması sonucu iki farklı tipte üretilmiştir. Yalnızca diyatomit agregası ile 4 farklı granülometri ve 4 farklı çimento miktarında olmak üzere 16 seri üretilmiştir. Diyatomit ve pomza agregasının birlikte kullanılması ile aynı çimento miktarında iki farklı seri üretilmiştir. Toplam 18 farklı seri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Üretilen numuneler üzerinde, basınç dayanımı, schmidt çekici okumaları, ısı iletkenlik, ultrases hızı, kılcal su emme ve yüksek sıcaklık etkisi deneyleri yapılarak, birim hacim ağırlık, görünen porozite ve difüzyon katsayıları hesaplanmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda üretilen numunelerin kuru birim hacim ağırlıkları, 1.07-1.2 kg/dm3 arasında değişirken, 7-56 günlük numunelerin basınç dayanımları da 2.5-8 N/mm arasında değişmektedir. Seriler arasında 28 ve 56 günlük en iyi basınç dayanımı 400 dozlu %30 ince, %40 orta ve %30 iri malzeme oranlarına sahip olan D serilerinde elde edilmiştir. D serüerinin ısı iletkenlik katsayıları da 0.23-0.233 W/mK arasında değerler almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this experimental study, physical and mechanical properties of block element produced with diatomite and pumice lightweight aggregate in Afyon and region were investigated. Effect of different aggregate granulometry and cement content on the physical and mechanical properties of block element were investigated. In the mixes, water/cement ratio was kept at 0.15 The specimens were produced with use of only diatomite and diatomite with pumice in two different type. With only diatomite in 4 different granulometry and 4 different cement content, 16 series were produced. With diatomite and pumice in same cement content, two different series were produced. The studies were done on total 18 series. On the produced specimens, compressive strength, schmidt hammer, thermal conductivity, ultrasonic velocity, capiller water absorption and high temperature effect tests were done. Then, bulk density, specific porosity and diffusion coefficient calculated. As the result of experimental studies, while dry unit mass of produced specimens varying between 1.07-1.2 kg/dm3, compressive strength of 7-56 days specimens varied between 2.5-8 N/mm2. In the series, the best compressive strenght of 28 and 56 days specimens were obtained on the serie which have ratio of %30 fine, %40 medium and %30 coarse size materials. Furthermore, thermal conductivity of the serie varied between 0.23-0.233 W/mK.