Motor parçalarında hasar analizi ve bir krank mili örneği
Failure analysis of engine component and a crankshaft example
  1. Tez No: 170796
  2. Yazar: UĞUR ULUKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Crankshaft, internal combustion engine, bearing, failure analysis u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Motor parçalarının görev ve çalışma şartlarından yola çıkılarak tasarım, imalat, montaj ve istetme sırasında krank mili, supaplar, motor yatakları ve eksantrik milinde oluşan hasarlar incelenmiştir. Yağsız katmış krank miti üzerinde kimyasal analiz, makro sertlik analizi ve mikro sertlik analizi, görülebilir hasar bölgesinin incelenmesi, yüzey pürüzlülük testi, SEM analizi gibi çalışmalar yapılmıştır. Sonuçta krank mili ve motor yatakları üzerinde aşırı sıcaklık nedeniyle oluşan termal gerilme çatlaktan gözlenmiştir. Krank mili muylu yüzeyinde yağsızlık nedeniyle metal kayması görülmüştür. Ayrıca motor yatak kenarlarında abrasif aşınma sonucu keskin yüzeylerin meydana geldiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler Krank mili, İçten yanmalı motor,yatak, hasar analizi
Özet (Çeviri)
Failure Analysis On Engine Components And a Crankshaft Example SUMMARY This research work describes internal combustion engines and failures of its components due to design, manufacture, operation conditions and maintenance/repair. Literature survey on failure types in crank shaft valves, bearing, cam shaft, manifold have been carried out. Various analyses have been done on a crank shaft under the condition of lack of oil. The analyses applied are chemical analysis, macro and micro hardness testing, and surface finish testing and analysis of failure area, and SEM (Scanning Electron Microscope) testing. Results showed that cracks due to thermal stresses were observed on the surface of the crank shafts and bearing, ft has been seen that the crank shaft pins and journals had shear and torsional stresses, and thermal deformation because of the lack of oil. In addition, on the sides of the bearing there were sharpened surfaces caused by abrasif deformation.