Design and implementation of a 0.6 GHz-0.9 GHz RF-squid read-out systems and investigation of RF-squid signal characteristics
0.6 GHz-0.9 GHz frekans bandında çalışan RF-squid ölçüm sisteminin tasarımı ve gerçeklenmesi ve RF-squid sinyal özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 170808
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHDİ FARDMANESH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Superconductor, rf-SQUID, Transceiver m
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET 0.6 GHz - 0.9 GHz FREKANS BANDINDA ÇALIŞAN RF-SQUID ÖLÇÜM SİSTEMİNİN TASARIMI VE GERÇEKLENMESİ, VE RF-SQUID SİNYAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Taylan EKER Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mehdi Fardmanesh Haziran 2005 Rf-SQUID (Üstüniletken Kuantum Girişim Cihazı) çalışması için bir verici-alıcı sistemi tasarlanıp gerçeklenmiştir. Bunun yanı sıra, gerçeklenen sistem kullanılarak, rf-SQUID tanımlamasına yönelik deneyler yapılmışta. Sistemin taşanım ve gerçeklenmesinde izlenen adımlar sunulmuştur. Sistemde karşılaşılan zorluklar ve dezavantajlar raporlanmış ve bu problemlerin aşılması için gereken başka tekniklere belirlenmiştir. Ayrıca, rf-SQUID'in daha yüksek frekanslarda çalışması için farklı bir verici-alıcı mimarisi önerilmiş ve olası dezavantajlar belirtilmiştir. Gerçeklenen sistem kullanılarak, 720 MHz frekansında tınlayan bir depo devresiyle iki yüksek kritik sıcaklıklı rf-SQUID meyilölçer üzerinde çeşitli deneyler yapıldı. Bu deneylerde, uygulanan rf işaretin genlik ve frekansı kaydırılmış, çıkışta alman Vspp (rf- SQUID tarafından eklenen modülasyon) ve gelen rf işaretin tayfı raporlanıp incelenmiştir. Anahtar Kelimeler. Üstüniletken, rf-SQUID, Verici-Alıcı iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A 0.6 GHz - 0.9 GHz RF-SQUID READ-OUT SYSTEM AND INVESTIGATION OF RF-SQUID SIGNAL CHARACTERISTICS Taylan EKER M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehdi Fardmanesh June 2005 Design and implementation of a transceiver system for rf-SQUID (Superconducting Quantum Interference Device) operation is investigated in this work. Besides, experiments to characterize the rf-SQUID have been performed using the implemented system. The steps in system design and implementation are presented. The difficulties and drawbacks of the system are reported and alternative techniques required to overcome these problems are determined. Also, for the operation of the rf-SQUID at much higher frequencies, different transceiver architecture is proposed and possible drawbacks are stated. Using implemented system, several experiments were performed on two high Tc rf- SQUID gradiometers with a tank-circuit resonating at 720 MHz. In these experiments, the frequency and amplitude of the applied rf signal were swept and output flux to voltage transfer signal (modulation added by rf-SQUID), Vspp, and incoming rf signal spectrum are reported and analyzed.