Mean-shift analysis for image and video applications
Resim ve video uygulamaları için ortalama değer kayması analizi
  1. Tez No: 170809
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM CÜCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ENİS ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mean-shift tracking, FLIR imagery, saliency detection, color his togram, content-based image retrieval
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET RESİM VE VİDEO UYGULAMALARI İÇİN ORTALAMA DEĞER KAYMASI ANALİZİ Halil İbrahim Cüce Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Enis Çetin Mayıs, 2005 Bu tezde imge ve video uygulamaları için analiz yazılımları geliştirilmiştir. Videoda hareketli nesnelerin takibi ve izlenmesi önemli uygulamaları olan bir problemdir. Örneğin, kapalı devre televizyon sistemi kullanan güvenlik uygula¬ malarında izleme yapan kameranın hareketli nesneye otomatik olarak odaklan¬ ması çok önemlidir. Çünkü olay çıkabilecek yerlere yerleştirilen her kamerayı izleyen bir güvenlik görevlisi yoktur. Hırsızlık olaylarında yapılan kayıtların %80'inde suç işleyenler tanınacak düzeyde değildir. Bu kayıtlardaki kişilerin yüzleri 20-30 oluşmakta ve bu suçluları tanımak mümkün olmamaktadır. Ayrıca enfraruj kameralarda da otomatik takip özelliği faydalı bir özelliktir. Bu tezde hareketli nesneleri otomatik olarak takip edebilecek bir algoritma geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritma ve yazılım ortalama değer kayması metoduna dayalıdır. An¬ cak literatürde belirtilen metodlardan farklı olarak imgecikler arasındaki ilişkiler de göz önüne alınmıştır ve standart metodlardan daha üstün bir izleme yazılımı oluşturulmuştur. Hareket eden nesnenin komşu imgecikleri, kenar ve doku bil¬ gisi arasında ki ilişkiler, yüksek-bant süzgeç işlemi sonucu elde edilen dalgacık katsayılarının kullanılması nedeniyle göz önüne alınmıştır. Dalgacık dönüşümü katsayıları kenar bilgilerini de içerdiğinden algoritma sadece renk histogramı kul¬ lanan algoritmalara göre daha dayanıklıdır. Bu tez çerçevesinde ortalama değer kaymasına dayalı bir içerik tabanlı imge sorgulama metodu da geliştirilmiştir. Böyle bir sistemle sayısal video ya da imge kaydı yapılan bir ortamdan sorgulama yapmak mümkün olacaktır. Kul¬ lanıcı sorgulama yapacağı türden bir resmi ya da resim parçasını sisteme gire¬ cek sistem de sorgulanan resime benzer ya da onu içeren resimleri veri ta¬ banından getirecektir. Sorgulama penceresinin içindeki resim parçasından ortak- olasılık yoğunluk fonksiyonu dalgacık dönüşümü ve gerçek imgecikler kullanılarak oluşturulmaktadır. Hem renk, hem de kenar yoğunluğu bilgisi kullanıldığından vsorgulama işlemi sadece renk bilgisi kullanan sorgulamalara göre daha güvenlidir. Arama işlemi veritabanındaki resimlerin üzerinden kayan bir pencere üzerinden değil de ortalama değer kayması kullanılacağından normalden hızlı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEAN-SHIFT ANALYSIS FOR IMAGE AND VIDEO APPLICATIONS Halil Ibrahim Cüce M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Enis Çetin May, 2005 In this thesis, image and video analysis algorithms are developed. Tracking mov ing objects in video have important applications ranging from CCTV (Closed Cir cuit Television Systems) to infrared cameras. In current CCTV systems, 80% of the time, it is impossible to recognize suspects from the recorded scenes. There fore, it is very important to get a close shot of a person so that his or her face is recognizable. To take high-resolution pictures of moving objects, a pan-tilt- zoom camera should automatically follow moving objects and record them. In this thesis, a mean-shift based moving object tracking algorithm is developed. In ordinary mean-shift tracking algorithm a color histogram or a probability den sity function (pdf ) estimated from image pixels is used to represent the moving object. In our case, a joint-probability density function is used to represent the object. The joint-pdf is estimated from the object pixels and their wavelet trans form coefficients. In this way, relations between neighboring pixels, edge and texture information of the moving object are also represented because wavelet coefficients are obtained after high-pass filtering. Due to this reason the new tracking algorithm is more robust than ordinary mean-shift tracking using only color information. A new content based image retrieval (CBIR) system is also developed in this thesis. The CBIR system is based on mean-shift analysis using a joint-pdf. In this system, the user selects a window in an image or an entire image and queries similar images stored in a database. The selected region is represented using a joint-pdf estimated from image pixels and their wavelet transform coefficients. The retrieval algorithm is more reliable compared to other CBIR systems using only color information or only edge or texture information because the joint- pdf based approach represents both texture, edge and color information. The proposed method is also computationally efficient compared to shding-window iiiIV based retrieval systems because the joint-pdfs are compared in non-overlapping windows. Whenever there is a reasonable amount of match between the queried window and the original image window then a mean-shift analysis is started.