Hubbard model in square lattices: A mean-field Hartree-Fock approach
Kare ağlarda Hubbard modeli: Ortalama alan Hartree-Fock yaklaşımı
- Tez No: 170807
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TUĞRUL HAKİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hubbard modeli, kare ağ, paramanyetizma, ferromanyetizma, antiferromanyetizma, ortalama alan, yük yoğunluğu dalgası, spin yoğunluğu dal gası. iv, Hubbard Model, square lattice, paramagnetism, ferromagnetism, an- tiferromagnetism, mean-field, charge density wave, spin density wave. m
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET KARE AĞLARDA HUBBARD MODELİ: ORTALAMA ALAN HARTREE-FOCK YAKLAŞIMI Muhammed Yönaç Fizik, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr.Tuğrul Hakioğlu Mayıs, 2005 Bu tez, esas olarak, Hartree-Fock yaklaşıklığının iki boyuttaki Hubbard modeli için öngördüğü sonuçları tekrar elde etmeyi amaçlamaktadır. Hubbard modeline uygulama alanı olarak sonlu boyuttaki kare ağlar seçilmiştir. Bu alanın özellikle seçilmesinin nedeni, taranan kaynaklarda ortalama alan yaklaşıklığının kare ağ hal yoğunluğu için kullanılmamış olmasıdır. Ortalama alan Hatree-Fock yaklaşıklığı kullanılarak paramanyetik, ferromanyetik, yük yoğunluğu dalgası (YYD) ve spin yoğunluğu dalgası (SYD) fazları için faz diyagramları elde edilmiştir. Antifer- romanyetik fazın SYD fazının özel bir hali olduğu gösterilmiştir. Ferromanyetik ve paramanyetik fazlar için kullanılan harniltonyenler aynı olmasina karşın, sis temdeki özel korelasyononlar dolayısıyla YYD ve SYD fazlan için kullanılan hamiltonyen farklıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HUBBARD MODEL IN SQUARE LATTICES: A MEAN-FIELD HARTREE-FOCK APPROACH Muhammed Yönaç M.S. in Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tuğrul Hakioğlu May, 2005 This thesis is mainly an effort to reproduce the well-known results that Hartree- Fock approximation gives for the Hubbard Model in two dimensions. As the area of application magnetic phases in the finite-size square lattices was chosen. The reason of choosing this particular area is that in the sources we went through mean-field theory was used only for examining the magnetic phases for rectangu lar density of state not for the actual density of states of a square lattice. We used the mean-field Hartree-Fock approximation and obtained the phase diagrams for the paramagnetic, ferromagnetic, charge density wave (CDW) and spin density wave (SDW) phases. The antiferromagnetic phase was found to be a special kind of the SDW phase. The hamiltonians used for the ferromagnetic and param agnetic cases were identical. However because of the non-diagonal correlations present in the system the CDW and SDW hamiltonian was different.