Auction based scheduling for distributed systems
Dağınık sistemler için ihale tabanlı çizelgeleme
- Tez No: 170810
- Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Dağınık Çizelgeleme, Merkezi Olmayan Çizelgeleme, Tedarik Zinciri Çizelgelemesi, İhale Tabanlı Çizelgeleme, Tek Makineli Çizelgeleme, İhaleler, Lagrangean Genişletmesi iv, Scheduling, Distributed Scheduling, Decentralized Scheduling, Supply Chain Scheduling, Auction Based Scheduling, Single Machine Scheduling, Auctions, Lagrangean Relaxation 111
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET DAĞINIK SİSTEMLER İÇİN İHALE TABANLI ÇİZELGELEME Emrah Zarifoğlu Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Haziran, 2005 İşler coğrafik olarak dağıtılmış tedarik ağlan üzerinde yapılmaktadır. Bu durum çizelgeleme ve planlama ihtiyaçları ile birleştiğinde idare edilmesi çok zor bir hal alır. Günümüzde Hızlı Tüketim Maddeleri sektörü üretim olanaklarını dağınık müşteri ağına hizmet veren tek bir tedarikçide toplama yönünde eğilim göstermektedir. Bu merkezi olmayan yapı müşteriler ve tedarikçi arasında mükemmel olmayan bilgi paylaşımına yol açmaktadır. Biz bu problemi işler müşterileri, makine ise tedarikçiyi temsil edecek şekilde bir tek makineli dağıtılmış zaman çizelgelemesi problemi şeklinde modelledik. Bu problemi, karşılaştırmada atıf amaçlı olarak üç senaryo altında tahlil ettik: merkezi olmayan fayda durumu (gerçekçi durum), merkezi fayda durumu, merkezi maliyet durumu (klasik tek makineli erken/geç çizelgeleme problemi). Merkezi olmayan fayda durumunu çözmek için oyun teorisi yaklaşımından faydalanarak İhale Tabanlı Algoritma geliştirdik. Merkezi durumlar için en iyileme tekniklerini (Lagrangean Genişletmesi, Dallandırma ve Sınırlama) kullandık. Yaptığımız kapsamlı ölçümlemeli deneylerin sonuçlan İhale Tabanlı Algoritmanın toplam fayda ölçüsü için bulunan üst sınıra yaklaşığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUCTION BASED SCHEDULING FOR DISTRIBUTED SYSTEMS Emrah Zarifoğlu M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu June, 2005 Businesses deal with huge databases over a geographically distributed supply network. When this is combined with scheduling and planning needs, it becomes too difficult to handle. Recently, Fast Consumer Goods sector tends to consolidate their manufacturing facilities on a single supplier serving to a distributed customer network. This decentralized structure causes imperfect information sharing between customers and the supplier. We model this problem as a single machine distributed scheduling problem with job agents representing the customers and the machine agent representing the supplier. For benchmarking purpose, we analyzed the problem under three different scenarios: decentralized utility case (realistic case), centralized utility case, centralized cost case (classical single machine early/tardy problem). We developed Auction Based Algorithm by exploiting the opportunity to use game theoretic approach to solve the problem in the decentralized utility case. We used optimization techniques (Lagrangean Relaxation and Branch-and-Bound) for the centralized cases. Results of our extensive computational experiments indicate that Auction Based Algorithm converges to the upper bound found for the total utility measure.