Combined use of prioritized AIMD and flow-based traffic splitting for robust TCP load balancing
Önceliklenmiş AIMD ve akım tabanlı trafik bölümü kullanarak dayanıklı TCP yük dengelemesi
  1. Tez No: 170819
  2. Yazar: ONUR ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EZHAN KARAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik Mühendisliği, Yük Dengelemesi, Çokyollu Yönlendirme, TCP, AIMD Hız Kontrolü vı, Traffic engineering, load balancing, multi-path routing, TCP, AIMD rate control. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET ÖNCELİKLENMİŞ AIMD VE AKIM TABANLI TRAFİK BÖLÜMÜ KULLANARAK DAYANIKLI TCP YÜK DENGELEMESİ Onur Alparslan Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ezhan Karaşan Ocak 2005 Bu tezde, İP ağları için çokyollu TCP yük dengelemesi tabanlı bir trafik mühendisliği yöntemi önerilmektedir. Bu mimaride, TCP trafiği birincil ve ikincil yollara akım seviyesinde bölünmektedir. Bunun nedeni paket tabanlı yük dengeleme sistemlerinin paket sırası değişikliğine neden olarak TCP performansını düşürmesidir. Trafik bölmesi bir rasgele erken tekrar yönlendirme algoritması tarafından yapılmaktadır. Bu algoritma, iki alternatif yolun kuyruk gecikmesi farkını kontrol etmektedir. Birincil ve ikincil yollardaki kuyrukların eşit öncelikli olması durumunda oluşan zincir etkisini önlemek için kesin öncelikli kuyruklama kullanılmaktadır. Sonda paketleri kullanılarak yollardaki çıkış kuyruklarındaki tıkanıklık bilgisi elde edilmektedir. Bu bilgi kullanılarak AIMD-tabanlı hız kontrolü uygulanmaktadır. Bu çalışmada iki kuyruk lama sistemi karşılaştırılmaktadır. Bunlar ilk-giren-ilk-çıkar (FIFO) ve kesin öncelikli kuyruklamalardır. Simülasyonlarla kesin öncelikli kuyruklamanın daha yüksek performansa sahip olduğu, göreceli olarak daha dayanıklı olduğu ve zincir etkisini önlediği gösterilmektedir. Akım tabanlı bölme sayesinde paket sırası değişikliğinin engellenmesi uzun akımların performansını önemli orandaarttırmaktadır. Ayrıca ns-2 simülatörünün çokgen ağ topolojisi simülasyon kapa sitesi bu simülasyonları gerçekleştirebilmek için ciddi oranda arttırılmıştır. Trafik istek matriksi hakkında önsel bilginin önerdiğimiz yapıya dahil edilmesi durumunda yük dağılımı ve bayt reddetme oranı bakımından performansın daha da artırılabileceği gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMBINED USE OF PRIORITIZED AIMD AND FLOW-BASED TRAFFIC SPLITTING FOR ROBUST TCP LOAD BALANCING Onur Alparslan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ezhan Karaşan January 2005 In this thesis, we propose a multi-path TCP load balancing traffic engineering methodology in IP networks. In this architecture, TCP traffic is split at the flow level between the primary and secondary paths in order to prevent the adverse effect of packet reordering on TCP performance occuring in packet-based load balancing schemes. Traffic splitting is done by using a random early rerouting algorithm that controls the queuing delay difference between the two alterna tive paths. We apply strict priority queuing in order to prevent the knock-on effect that arises when primary and secondary path queues have equal prior ity. Probe packets are used for getting congestion information from the output queues of links along the paths and AIMD (Additive Increase/Multiplicative De crease) based rate control using this congestion information is applied to the traffic routed over these paths. We compare two queuing architectures, namely first-in-first-out (FIFO) and strict priority. We show through simulations that strict priority queuing has higher performance, it is relatively more robust than FIFO queuing and it eliminates the knock-on effect. We show that avoiding packet reordering by flow level splitting significantly improves the performance mof long flows. The capabilities of ns-2 simulator is improved bu using optimiza tions in order to apply the simulator to relatively large networks. We show that incorporating a-priori knowledge of the traffic demand matrix into the proposed architecture can further improve its performance in terms of load balancing and byte rejection ratio.