GSM and UMTS mobility simulator
GSM ve UMTS mobilite simülatörü
- Tez No: 170821
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN KÖYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: hareketli simulasyon, çağrı kontrolü, handoff, GSM, UMTS, mobility simulation, call-admission, handover, GSM, UMTS
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET GSM VE UMTS MOBELITE SIMULATOR!) Mehmet Öner Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin Köymen Ocak 2005 Bu tezde GSM ve UMTS için hareketli bir simulator, Visual C#.Net programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir. Değişken trafik yükleri ve kullanıcı hareket paternlerinin GSM ve UMTS sistemleri üzerindeki etkilerini görmek amacıyla, bu simulator kulanılabilir. Modüler olarak tasarlanan bu simulator, yeni servislerin de denenmesi için bir ortam yaratmaktadır. Bu program, yayılım simülasyonu ve arazi profillerini, GSM ve UMTS performans sonuçlarını hesaplamak için kullanır. Kapasite ve servis kalitesi sonuçlan, uzun zamanlı simulasyon yoluyla hesaplanır. Kulama hareketleri bu simülatörün en önemli parçasıdır. GSM veya UMTS gibi sistemlerde, kullanıcıların hareketli olmaları, kapasite ve seviş kaltesini etkilemektedir. Bu yüzden bu harket paterninin, simulator içinde, doğru bir şekilde modellenmesi gerekmektedir. Ayrıca GSM simülatöründe, trafik modellemesi, çağrı kontrolü ve handoff modellenmiş ve kullanılmıştır. Buna ek olarak UMTS programında, trasmisyon güç kontrolü ve soft-handoff kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GSM AND UMTS MOBILITY SIMULATOR Mehmet Öner M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin Köymen January 2005 In this thesis, a mobility simulator for GSM and UMTS has been designed and implemented using Visual C#.Net. The objective has been to design and implement such a simulator that can be used to create and study different traffic load scenarios and mobility patterns that can cause congestion situations. The modular approach adopted for the GSM and UMTS simulator allow us to evaluate the performance of new services. The simulator uses propagation simulation results and terrain profile data to produce capacity and performance metrics related to GSM and UMTS networks. The capacity and the service quality of the network are assessed in a long-term system level simulation scheme. Mobility generation is the core of the simulator program. It generates random paths for the mobile users in the simulation. Then the effects of the mobility patterns of the users on the system capacity are investigated. In GSM mobility simulator, mobility, traffic generation, call-admission and handover are implemented. In UMTS, in addition to GSM modules, power control and soft handover generation is implemented.