Dışmerkez eğik elemanlarla rijitleştirilmiş çerçeve sistemi yapıların deprem davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of earthquake behavior of frame structures stiffened with diagonally and eccentrically located bracing members
  1. Tez No: 170908
  2. Yazar: HİLAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depreme Dayanıklı Tasarım, Yapı Taşıyıcı Sistemi, Dışmerkez Eğik Eleman, Köşegen Eleman, Geleneksel Çerçeve Sistem, Karşılaştırmalı İnceleme
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yapıların taşıyıcı sistemlerinin uygun olarak seçilmesi depreme karşı dayanıklılıklarını artırmada önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle yapıların taşıyıcı sistemlerinin seçiminde olabildiğince hassasiyet gösterilmelidir. Bu çalışmanın amacı geleneksel çerçeve sistem ile köşegen ve farklı olarak düzenlenen dışmerkez eğik elemanlarla rijitleştirilmiş çerçeve sistem yapıların depreme karşı lineer davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu inceleme farklı kat adedi ve açıklıklı çerçeveler için yerdeğiştirme, eğilme momenti, normal kuvvet ve kesme kuvveti yönünden ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla birinci bölümde depreme dayanıklı yapı taşıyıcı sistem seçiminde dikkat edilecek hususlar, yapılarda kullanılan başlıca taşıyıcı yapı elemanları, yapı taşıyıcı sistemleri ve depreme dayanıklı yapı tasarımı konusunda yapılan çalışmalar hakkında genel bilgiler verilmektedir. îkinci bölümde çalışmanın amacı doğrultusunda modellenen sistemler hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde çalışmada dikkate alman çerçeve sistemlerden elde edilen bulgular, tablolar ve grafikler halinde verilerek irdelenmektedir. Dördüncü bölümde çalışmanın tümünden çıkarılabilen bazı sonuçlar ve öneriler verilmekte, bu bölümü kaynaklar listesi izlemektedir. Sonuç olarak, bu çalışmada lineer analizi yapılan köşegen ve dışmerkez eğik elemanlarla rijitleştirilmiş çerçeve sistem yapıların, geleneksel çerçeve sistem yapıya göre, dikkate alınan özellikler bakımından daha iyi davranış gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparative Analysis of Earthquake Behavior of Frame Structures Stiffened with Diagonally and Eccentrically Located Bracing Members It is essential to select the structural form of a structure in the earthquake resistant design. Therefore, the selection of the structural form of a structure must be made very carefully. The purpose of this study is to investigate the lineer behaviour of frame structures stiffened with diagonally and eccentrically located bracing members subjected to earthquake and to compare the results of stiffened frames with each other and with those of moment-resisting frames. These comparation are made seperately for displacement, bending moment, axial force and shear force for all frames with different stories and bay numbers. For this purpose, in the first chapter, general information about factors that should be considered in the selection of structural forms of earthquake resistant design, structural forms, members of structural forms and studies made on earthquake resistant design are presented. In the second chapter, information about frame structure models used are given. In the third chapter, the results obtained from the study are presented in tabular forms and graphs and men discussed. In the fourth chapter, the conclusions drawn from the results are given and some recommendations for future studies are made. This chapter is followed by a list of references. It is concluded that earthquake behavior of frame structures stiffened with diagonally and eccentrically located bracing members is better than that of moment resisting frames from the characteristics considered point of view. Keywords : Earthquake Resistant Design, Structural Form, Eccentrically Located Bracing Members, Diagonally Bracing Members, Moment Resisting Frames, Comparative Study. VI