Kara noktaların belirlenmesi için bir yöntem önerisi
A method to identify black spots
- Tez No: 170907
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karayolu Güvenliği, Trafik Kazaları, Tehlikeli kesimler, Kara noktalar, Highway Safety, Traffic Accidents, High Hazard Locations, Black spots VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Tüm dünyada trafik kazalarında yılda 700.000'in üzerinde insan hayatını kaybetmekte ve 6.000.000'un üzerinde insan da yaralanmaktadır. Trafik kazalarının azaltılması için kapsamlı bir Karayolu Güvenliği'ni İyileştirme Programı uygulanmalıdır. Bunun da en önemli aşaması, trafikteki tehlikeli olan kesimlerin yani kara noktaların belirlenmesidir. Bu tez çalışmasında, trafik kazaları, trafik kazalarına neden olan unsurlar ve kara noktaların belirlenmesi detaylı olarak incelenmiştir. Ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından kullanılmakta olan kara nokta tespit yöntemi değerlendirilmiş ve eksikleri belirlenmiştir. Ayrıca yeni bir kara nokta tespit yöntemi geliştirilmesine çalışılmıştır. Yeni geliştirilen yöntemde üç indeks değerinin 1 ve daha büyük olması koşulu yerine, bu indeks değerlerine ağırlıklar verilerek tek bir indeks değeri oluşturulmasına ve bu indeks değerine göre kara noktaların belirlenmesine çalışılmıştır. Yeni yöntemde kritik değerler belirlenirken Normal dağılımdan yararlanılmıştır. Ancak kaza sayısı, kaza oram ve kaza şiddeti veri setlerinden biç biri Normal dağılım göstermediği için istatistikte kullanılan dönüştürme tekniği uygulanmıştır. Dönüştürme teknikleri her bir veri setine uygulanmış ve normallik kontrolleri GenStat programında yapılmıştır. Buna göre en iyi sonuçlar, bölünmüş yollardaki kaza frekansı için düzeltme dönüşümünden, kaza oranı ve kaza şiddeti için küp kök dönüşümünden ve bölünmemiş yollardaki tüm veri setlerinde logaritmik dönüşümden elde edilmiştir. Yeni oluşturulan yöntem ile mevcut KGM yönteminin farklarının belirlenmesi için her iki yöntem belirlenmiş bir proje güzergahında test edilmiştir. Bu testin sonuçlarına göre KGM tararından göz ardı edilen 7 kara nokta kilometresi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Method to Identify Black Spots Over 700.000 people per year lose their lives and over 6.000.000 people injure in the World in traffic accidents. A comprehensive Highway Safety Improvement Program must be applied for reducing traffic accidents. The most important step of a Highway Safety Improvement Program is detennining high hazard locations that are“Black Spots”. In this work, traffic accidents, traffic accidents elements and determining black spots were analyzed deeply. The black spot identification method used by General Directorate of Highways (KGM) was evaluated and its lacks were established and a new method was developed. In the new method, unlike the KGM method, a composite index was calculated and then black spots were determined according to this index. When determining critical values, it is assumed that crash frequency, crash rate and crash severity follow Normal distribution. But none of the data sets follow Normal distribution. For this reason, transformation was applied all data sets. Also for checking data normality GenStat statistical analysis software was used. Best results were obtained from trimming transformation for crash frequency data set and logarithmic transformation for crash rate and crash severity data sets of undivided road sections and cubic root transformation for all data sets of divided road sections. The new method and KGM method were applied to a road network to determine the differences between the two methods. The test results were indicated that KGM method ignores 7 black spots.