Sinop Bektaşa yöresi sahilçamı (Pinus pinaster Ait.) ağaçlandırma alanlarındaki meşcerelerin gelişimi ile bazı ekolojik etmenler arasındaki ilişkiler
The correlations among the height growth and some soil and land form features related to the maritime pine stands in Sinop-Bektasa
- Tez No: 170915
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LOKMAN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sahilçamı, Verimlilik Göstergesi, Toprak ve Fizyografik Özellikler, Yetişme Ortamı Verimliliği, Maritime Pine, Site Index, Edaphic and Physiographic Factors, Site Productivity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Sinop yöresindeki Sahilçamı ağaçlandırma alanlarındaki meşcerelerin boy gelişimi ile bazı toprak ve yeryüzü şekli özellikleri arasındaki ilişkiler saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, Sinop Bektaşa Orman İşletme Şefliği sınırları içerisindeki Sahilçamı meşcerelerinden, 35 adet örnek alandan toplam 145 adet toprak örneği alınmıştır. Alınan her bir örnek alanda yeryüzü şekli özellikleri, toprak ve biyotik etmenler belirlenmiştir ve bitki örtüsüne ilişkin veriler toplanmışta. Alman toprak örnekleri üzerinde toprak türü, toprak reaksiyonu, organik madde, faydalanılabilir su kapasitesi (FSK) v.b. gibi özellikler belirlenmiştir. Ayrıca her bir örnek alan için 20 yaşındaki üst boy (verimlilik endeksi=BE) hesaplanmıştır. Hesaplanan verimlilik endeksi iyi, orta ve düşük olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Her bir örnek alandaki verimlilik endeksi ile bazı toprak ve yeryüzü şekli özellikleri arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak ortaya konulmuştur. Sonuç olarak; verimlilik endeksi ile kil,toz,ortalama organik madde ve ortalama fsk arasında pozitif, yükselti, bakı ve kum arasında negatif ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Correlations Among The Height Growth and Some Ecological Features Related to The Maritime Pine Stands in Sinop-Bektasa This study aims to determine the correlations among the height growth and some soil and land form features related to the Maritime Pine stands in Sinop. 145 soil samples collected from 35 sample plots in maritime pine stands in Sinop. Age, diameter and top height of the sample plots were measured. Also, vegetation samples were collected from sample plots. Some soil characteristics such as soil type, soil reaction, organic matter, water holding capacity etc. Were determined by analyzing of the soil samples. Productivity/site quality of the each sample plots was determined using the yield table for the maritime pine. Three productivity classes have been determined. These are classified as poor site, average site and rich site. Statistical analyses for the relations between site index and some edaphic and physiographic factors revealed followings each sample plot: There is a positive correlation between site quality and silt, clay, soil organic matter and FSK in Sinop. There is a negative correlation between site quality and land altitude, aspect and sand