KTÜ BÖTEB için bir WEB tabanlı eğitim sitesi geliştirilmesi ve kullanılabilirliğinin incelenmesi
Development of a WEB based instructional site for KTÜ BÖTEB and investigation of its usability
- Tez No: 170916
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Web Tabanlı Eğitim, Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü VI, Distance Education, Web Based Instruction, Computer and Instructional Technology Education Department VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Bu çalışmada KTÜ Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü için bir web tabanlı eğitim sitesi geliştirilmiştir. İlk olarak, bölümdeki akademisyen ve öğrencilerin bir web tabanlı eğitim sitesine ilişkin beklenti ve önerileri belirlenmiştir, ikinci aşamada sitenin içerik ve güvenlik unsurları oluşturulmuş ve site tasarımı gerçekleştirilmiştir. Son olarak sitenin kullanılabilirliği incelenerek gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Bu amaçla özel durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Site tasarımı öncesinde yapılan ihtiyaç analizi anketine 6 akademisyen ve 145 öğrenci katılmıştır. Anket sonuçlarına göre, KTÜ BÖTEB'de görev yapan akademisyenlerin tamamı ve öğrenim gören öğrencilerin büyük bir kısmı bölüme özel bir WTE sitesinin gerekliliğine inanmaktadır. Hedef kitlenin beklenti ve önerileri doğrultusunda eşzamanlı/eşzamansız ders ortamı, mesajlaşma sistemi, ödev/proje verme/alma/ değerlendirme sistemi, çeşitli arşivleme seçenekleri, akademik forum gibi bölümlerden oluşan bir site geliştirilmiştir. Sitenin öğrenme-öğretme etkinliklerinin yapıldığı alanlarına girişlerin şifreli olduğu bir şifreleme sistemi eklenmiştir. Site tasarımında, ASP programlama dili ve M.SQL Server veri tabanı kullanılmıştır. Sitenin kullanılabilirliğinin incelenmesi aşamasında, üç ayrı türdeki kullanıcı arayüzüne ait kullanılabilirlik testleri geliştirilmiş ve 6 katılımcıya uygulanmıştır. Bu esnada, kamera yardımı ile katılımcılar görüntülenmiştir. Test bitiminde, üç türdeki arayüz için geliştirilen üç ayrı formla katılımcıların siteye ilişkin düşünceleri yazılı olarak alınmıştır. Ayrıca bu amaçla gözlem ve mülakat metotlarından da faydalanılmıştır. Kullanılabilirlik testine katılan katılımcıların tamamı siteyle ilgili olumlu görüş bildirmiştir. Son olarak, katılımcıların ortak sorun yaşadıkları alanlarla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Development of a Web Based Instructional Site for KTÜ BÖTEB and Investigation of its Usability In this study, a web based instruction site for Computer and Instructional Technology Education Department in Karadeniz Technical University was developed. Firstly, academicians' and students' expectations and suggestions on the web based instruction site were determined. Secondly, the contents and security components of the site were formed and its design was made. At the end, the usability of the site was examined and necessary arrangements were made. For this purpose, case study method was used in the study. Before the design of the site, a needs analysis survey was prepared where 6 academicians and 145 students participated. According to the results of the survey, all of the academicians and most of the students believed in the necessity of a WBI site for the department. Through the expectations and suggestions of the academicians and students, the site which contained synchronous/asynchronous classroom, the messaging system, the homework / project system, various archives alternatives, academic forum parts was developed. In addition, a coding system which required the user name and key words to enter to the areas where the teaching and learning activities were made was added. While designing the site, ASP programming language and M.SQL Server database were used. At the stage of examining the usability of site, three usability tests which belong to the three different user interface were developed and applied to the 6 participants. At that time the participants were recorded by camera. At the end of the test, participants' written opinions about the site were taken with forms developed for three user interface. For tins aim, observation and interview methods were utilized, too. All the participants who joined to the usability tests declared positive ideas about the site. Finally, in order to remove the common problems where participants face with, needed arrangements were made.