Sayısal yükseklik modellerinde hacim hesapları ve kullanılan enterpolasyon yöntemlerinin karşılaştırılması
Volume calculations with digital elevation models and comparison of used interpolation methods
  1. Tez No: 170927
  2. Yazar: LEYLA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Yükseklik Modelleri, Ağırlıklı Ortalama ile Enterpolasyon, Polinomlarla Enterpolasyon, Lineer En Küçük Kareler Yöntemi ile Enterpolasyon, Multikuadrik Enterpolasyon, Hacim Hesabı, Digital Elevation Models, Interpolation with Weighted Average, Interpolation with Polynomials, Linear Least Squares Interpolation Multiquadric Interpolation, Volume Calculation. VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Fiziksel yeryüzünün sayısal bir temsili olarak tanımlanan Sayısal Yükseklik Modeli (SYM) kavramı, günümüzde bilgisayar donanım ve yazılımlarındaki hızlı gelişmeye paralel olarak harita mühendisliği ve diğer disiplinler için daha da önem kazanmaktadır. Sayısal Yükseklik Modeli oluşturmada farklı metodlar mevcuttur. Bu çalışmada enterpolasyon yöntemleri ve Delaunay üçgenlenmesi kullanılmıştır. Grid ağın köşe yüksekliklerini hesaplamada kullanılan enterpolasyon yöntemleri;. Ağırlıklı ortalama ile enterpolasyon. Polinomlarla enterpolasyon. Multikuadrik enterpolasyon. Lineer en küçük kareler yöntemi ile enterpolasyon olarak sıralanabilir. Bu tez kapsamında ele alınan iki yüzey için dört enterpolasyon yöntemi kullanılarak SYM oluşturulmuştur. SYM'den elde edilen hacim sonuçlan karşılaştırılarak enterpolasyon yönterrüerinin avantaj ve dezavantajları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Volume Calculations with Digital Elevation Models and Comparison of Used Interpolation Methods The concept of Digital Elevation Model (DEM), which is simply defined as the digital representation of the topography, has become an important product in surveying, civil engineering and many other disciplines. DEM was for the first time used in 1950s by Prof. Miller and the development in the computer software and hardware has been increased the use of digital elevation models. There are different methods to make up digital elevation models. In this study interpolation methods and Delaunay triangulations have been used. To predict height values of grid points were used interpolation methods below:. Interpolation with weighted average. Interpolation with polynomials. Linear least squares interpolation. Multiquadric interpolation In this study, by using four interpolation methods have been formed digital elevation models for two surfaces. The volume calculation results of obtained from digital elevation models have been examined advantages and disadvantages of interpolation methods by comparing with each other.