Kentsel sosyal alan analizi: Trabzon örneği
Urban social area analysis: Trabzon case study
- Tez No: 170928
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Alan, Sosyal Alan Analizi, Ayrışma, Dayanışma, Faktör Analiz, Kent Planlama VI, Social Area, Social Area Analysis, Segregation, Solidarity, Factor Analysis, Urban Planning vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Kentler binaların ve insanların rasgele yoğunlaştığı alanlar değil zaman içinde gelişen bir düzen ile oluşan mekanlardır. Bu düzen sayesinde kentliler sosyal farklılıklarının bir sonucu olarak kentsel mekanda birlikte veya uzakta konumlanır ve zamanla içinde yoğunlaştıkları alanları karakterize etmeye başlarlar.“Sosyal alan analizi”kentte söz konusu olan bu farklılaşmayı çeşitli boyutlarıyla incelemeyi amaçlayan bir çalışma yöntemidir. Kentsel sistemi sosyal değişkenler bakımında incelemek konusunda ne yazık ki ülkemizdeki uygulamalar çok sınırlıdır. Bu nedenle kentlerimiz sadece yapıların öncelikli olduğu, bir çok nedenden dolayı sürekli değişen insan faktörünün göz ardı edildiği, yığılma mekanları haline gelmektedirler. Oysaki toplumsal yapıda meydana gelen değişimler farklı mekan taleplerini de beraberinde getirmektedir. Bu talepler yerine getirilmediğinde kentler hem fiziksel hem de sosyal anlamda çöküntü bölgeleri haline gelmektedir. Trabzon kenti örneğinde yapılan sosyal alan analizi çalışması yukarıda belirtilen konulara değinmektedir. Çalışma beş bölümden oluşmakta ve aşağıdaki konulan içermektedir. Birinci bölümde çalışmanın amacı belirtilerek konu ile ilgili genel tanım ve kavramlara yer verilmektedir. İkinci bölümde çalışma alam ve yöntemine ilişkin bilgiler verilmektedir. Üçüncü bölümde analizlerden elde edilen bulgular irdelenmektedir. Dördüncü bölümde kentin sosyal dokusuna ilişkin varılan sonuçlar açıklanmaktadır. Beşinci bölümde ise çalışmanın hangi alanlarda ne gibi kararlara zemin hazırlayabileceğine dair öneriler ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Urban Social Area Analysis: Trabzon Case Study Cities are not randomly placed spaces of human densities that they developed orderly in time. In this order city dwellers have been located according to their socio-economic dissimilarities either together or distant that caracterize the spaces which they are located in. Social area analysis is a tool to investigate spatial differentation-segregation of city dwellers, which takes in to account of various aspects of the city dwellers, and physical zonings of the neighbourhoods. Unfortunately there are not much examples on social area analysis in Turkey. Without looking at the social patterns of urban residential settlings, cities will become populated urban agglomerations. Changes in societies brings different spatial demands together with. If this demands are not carried out, cities become physical and social debris areas. Study of the social areas of Trabzon has been dealt with the above matters. The thesis is consist of five chapters. First chapter devoted to the aim, consepts and description of the thesis. Second chapter deals with the study area and the method used. Third chapter is related to carefully investigation of research findings. Fourth chapter covers social area analysis results of factor analysis. Fifth chapter gives some clues about the planning management policies to be followed that are based on factor analysis.