İnternet tabanlı harita servisi uygulanması: Trabzon dijital kent atlası örneği
Implementation of internet based map service: Example of Trabzon digital city atlas
- Tez No: 170926
- Danışmanlar: PROF.DR. TAHSİN YOMRALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, İnternet, İnternet/Web CBS, Kent Rehberi, ArcIMS, Dijital Kent Atlası
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Bilgi ve bilgiye dayalı gelişmeler, tarihin her döneminde toplumları birbirinden üstün ve ayrı tutan en önemli nedenlerden sayılmıştır. Özellikle içinde bulunduğumuz yüzyılda bilgi, toplumun sosyal sınıfları arasındaki bütün hizmet ve ürünlerin temelini oluşturmuş, insan hayatının vazgeçilemez bir öğesi durumuna gelmiştir. Bilgi merkezlerinde internetin yaygın olarak kullanımı ve buna bağlı olarak internet üzerinden veri tabanlarının kullanıma açılması, klasik bilgi hizmetlerinin kökten değişmesine neden olmuştur. Bunlarla birlikte Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) büyük bir hızla gelişen bilişim yolunda yerini almıştır. İnternet ve CBS teknolojilerinin bütünleşmesiyle oluşan İnternet CBS, bir diğer adıyla Web tabanlı CBS, internet üzerinden grafik ve grafik-olmayan bilgilerin yönetilmesini sağlamıştır. Bu çalışmada, ilk olarak İnternet CBS'nin aşamaları ve web tabanlı bir sistem tasarımı için yapılması gereken işlemlerle birlikte, yerel yönetimlerin temel kentsel fonksiyonları ve kent rehberleri incelenmiştir. Uygulamanın gerçekleştirimi için, Trabzon kenti pilot alan seçilerek, oluşturulacak interaktif bir sistemde olması gereken veriler dikkate alınarak, bir kent rehberi tasarımı yapılmıştır. Böyle bir tasarım için gereken ölçütler irdelenerek, mevcut olan Trabzon-dijital kent bilgileriyle gerekli ilişkilendirmeler sağlanmıştır. Harita servisi kurmak için gerekli aşamalar takip edilerek ESRI-ArcIMS yazılım mimarisi kullanılarak, Trabzon kent verileri internet CBS amaçlı olarak, ağ üzerinden her düzeyde kullanıcıya sunulmuştur. Sonuçta, kentlerimizde oluşturulan konumsal bilgi sistemlerinin bir bileşeni olarak, CBS verilerini içeren, kent rehberlerinin internet aracığıyla on-line paylaşımına yönelik bir modelin tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Implementation of Internet Based Map Service: Example of Trabzon Digital City Atlas Throughout history, information and information-based developments had been considered as the most important reasons to keep societies superior and separate from the others. Especially in the present century, information had constituted basis of all services and products between social categories of society and become indispensable component of human life. Widely usage of internet in data center and dependently utilization of databases over internet had caused altering of classical data services radically. However Geographical Information Systems (GIS) had had a place through informatics that develops rapidly. Internet GIS, or other name Web based GIS, formed by integration of internet and GIS had provided management of graphical and non-graphical data. In this study, firstly, phases of Internet GIS and due process for a web based system design were investigated together with urban functions of the local administrations and city guides. For realization of implementation, a city guide was designed considering data, which must be had for a formed interactive system, by choosing Trabzon City as a pilot region. By investigating must criteria for this design, correlation with available Trabzon Digital City data was achieved. Tracing required stages to establish map service Trabzon City data were presented to all level users on intranet aiming Internet GIS via ESRI- ArcIMS software architecture. Finally, the design and implementation of an on-line sharing oriented model on internet for city guides, which contains GIS data, as a component of positional data systems formed in our cities, were realized. Keywords : Geographical Information Systems, Internet, Internet/ Web GIS, City Guide, ArcIMS, Digital City Atlas VI