Türkiye'deki Viburnum L. (Caprifoliaceae) türlerinin morfolojik ve anatomik yönden incelenmesi
Morphological and anatomical investigation on Viburnum L. (Caprifoliaceae) species in Turkey
  1. Tez No: 170936
  2. Yazar: HAYDAR ODABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN BEYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Viburnum, Anatomi, Türkiye, Viburnum, Anatomy, Turkey VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren Viburnum L. (Caprifoliaceae) türleri (V. lantana L., V. opulus L., V. orientale Pallas) morfolojik ve anatomik yönden incelenmiştir. İncelenen türlere ait örnekler 2004 yılında, bitkilerin vejetasyon dönemlerinde toplanmıştır. Toplanan örnekler herbaryum ve fiksasyon materyalleri şeklinde muhafaza edilmiştir. Morfolojik incelemeler, herbaryum materyalleri üzerinde; anatomik incelemeler ise türlere ait gövde ve yaprak fiksasyon örneklerinden alman kesitler üzerinde yapılmıştır. Adı geçen türlerin mukayeseli anatomik incelemeleri sonunda, türler arasında gövde ve yaprak anatomileri bakımdan bazı farkların olduğu tespit edilmiştir. Bunların en önemlileri şunlardır. Gövdede, mantar dokunun kalınlığı, kortekste sklerankima lifleri ve sklereidlerin bulunup bulunmaması ve bunların dağılışları; yaprakta ise palizat parankimasının ve epidermisteki tüylerin şekillerindeki farklılıklardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Morphological and Anatomical Investigations on Viburnum L. (Caprifoliaceae) Species in Turkey In this study, morphological and anatomical properties of three native Viburnum L. (Caprifoliaceae) species (V. lantana L., V. opulus L., V. orientate Pallas) distributed in Turkey were examined. Examined specimens were collected in vegetation periods of plants in 2004. Collected specimens were stored as herbarium and fixation materials in further examination. Morphological examinations were performed on herbarium materials; anatomical examination were made on section taken from stored material of stem and leaves. As a result of comperative observation; some important difference were determined in the leaf and stem anatomy among examined species. These difference are as following; cork thickness of stem, existence or nonexistence of syclerancyhma fibers and sclereids and its distributions in the stem cortex, shapes of palisade cells and epidermal trichomes in the leaves.