Koruma yaklaşımlarına yeni bir bakış açısı olarak 'bütünleşik koruma' - Trabzon örneği
'Integrated conservation' approach - Trabzon case study
  1. Tez No: 170935
  2. Yazar: SANEM LERZAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Tarihi Çevre, Kentsel Koruma, Kent Planlama, Bütünleşik Koruma. VI, Conservation, Historical Environment, Urban Conservation, Urban Planning and Integrated Urban Conservation. vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Hızlı kentleşme sonucu yok olan tarihi değerler ve kültürel çevre tahribi beraberinde korumanın önemini gündeme getirmiştir. Ancak uygulanan koruma yaklaşımları sadece tekil yapıların fiziksel olarak korunup kollanmasından ibaret olduğundan uzun süreçte etkili ve başarılı olunamamıştır. Korumaya kısa dönemli değil, ancak; etkili, kalıcı ve gelişime açık olabilmesi için, orta dönemde daha geniş çerçeveden bakılması gerekir. Öncelikle korunacak“alan”tanımı tekil yapılardan yapı gruplarına, çevre ölçeğine hatta fiziksel, sosyal, kültürel, tarihsel, ekonomik tüm özellikleriyle kent bütününe genişletilmelidir. Koruma olgusu salt bir saklama, koruma ve kollama kavramlarından çıkarılıp,“korama-değerlendirme-geliştirme”kapsamında düşünülmelidir ve“bütünleşik koruma”kapsamında ele alınmalıdır. Bu çalışmada, Trabzon kenti özelinde, değişime karşı direnmeden tarihi yapılan / çevreleri koruyacak, değerlendirecek ve geliştirecek, yani; kullanarak yaşatacak yeni ve çağdaş bir koruma yaklaşımı olan“bütünleşik koruma”yaklaşımı için neler yapılabileceği sorgulanmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, çalışmanın amacı, bu amaca ulaşmak için gerekli olan altyapıyı sağlayacak tanımlar ve kavramlar yer almaktadır. İkinci bölümde, çalışma alam olan Trabzon'a dair bilgiler ve çalışmanın yöntemi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, araştırmadan elde edilen verilerle“bütünleşik koruma”yaklaşımı Trabzon kenti özelinde irdelenerek ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde, bu çalışma ile varılan sonuçlar açıklanmıştır. Beşinci bölümde ise, çalışmanın devamı olabilecek öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“Integrated Conservation”Approach - Trabzon Case Study Many historical values and cultural environments have been lost or destroyed due to rapid urbanization that brought“the concept of conservation”in to the agenda. However, since the conservation practices, mainly related and perceived as 'single building conservation's physical atributes that has not been successful during the time. To be effective, longlasting and open to development, that has to be looked at as mid-term interest rather than short term. As priority, the concept of conservation has to be widened from single building scales to groups of buildings, to environmental scale and social, cultural, historical, economic aspects of urban environment. Conservation no longer has been understud purely preservation, conservation and protection that has to be understud as“conservation- evaluation- development”in together which is termed as“integrated urban conservation”and is treated in the following chapters. In this thesis, the steps to be followed and precautions to be taken to achieve“integrated urban conservation”are dealth with in the case of Trabzon city. The thesis consists of five chapters: First chapter devoted to the aim and backgrounds of conservation and consepts related to. Second chapter deals with history and development of Trabzon and her cultural assets and the methodology followed. Third chapter devoted the concept of“integrated urban conservation”and means of it in the light of research findings. Fourth chapter highlights the outcomes of research.. Fifth chapter is related to some recommendations and policy issues.