Ekolojik faktörlerden iklimin geleneksel konutlar ve çevrelerinde irdelenmesi
A study about climate as an ecological factor in traditional houses and their surroundings
- Tez No: 170937
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÖZBİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk Evi, Avlu, Kentsel Ekoloji, Geleneksel Konut-İklim V, Traditional Turkish House, Urban Ecology, Traditional House-Climate VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Farklı yörelerdeki geleneksel konutlar incelendiğinde çok çeşitli özellikler gözlenir. Ekolojik faktörlerin değişmesiyle iç mekan dış mekan organizasyonu, bu mekanlarda gerçekleşen etkinlikler dolayısıyla biçimlenme farklılıkları görülür. İklim konut biçimlenmesi ve açık mekanların oluşmasında tek etken olmamakla birlikte belirleyicidir. İklimin değişmesi karşımıza farklı biçimlenmeleri getirir. İçinde yaşadığımız yapılara baktığımızda ise teknolojinin gelişmesi yapının bulunduğu yerdeki ekolojik imkanlardan yararlanma zorunluluğunu ortadan kaldırmakta, her yerde insan gereksinimlerini karşılamayan aynı türden tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı geleneksel konutlar ve çevrelerini oluşturan mekan bileşenlerinin biçimlenmesinde ve etkinliklerin oluşmasında ekolojik faktörlerin etkisini araştırmaktır. Çalışmanın kuramsal kısmını oluşturan birinci bölümde, ekoloji kavramı, geleneksel konut ve çevresinin oluşumu üzerinde etkili olan ekolojik faktörler araştırılmıştır. Geleneksel konut ve mekan bileşenleri, ekolojik faktör olan iklim ve topografyanın etkisiyle ortaya çıkan farklılıklar hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Uygulama bölümünde, ekolojik koşullar bakımından birbirinden farklı iklim bölgelerinde yer alan konut örneklerinin ekolojik özellikleri, giriş özellikleri, iç mekan- dış mekan ilişkileri, mekansal geçişler irdelenmiş, analiz tabloları hazırlanmıştır. Ayrıca konutlarda yapılan iç mekan - dış mekan etkinlikleri de analiz edilmiştir. Yapılan analiz çalışması sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile geleneksel konut ve çevrelerini oluşturan mekansal bileşen ve öğelerinin, bunlara etki eden ekolojik faktörlerin incelenmesi ve günümüz konutları ile ilişkilerinin kurulması gerektiği hakkında öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study about Climate as an Ecological Factor in Traditional Houses and their Surroundings In examining traditional houses in different places, various properties can be seen.In order of the change in ecologic factors indoor and outdoor space organization and because of the activities arranged there, some differences in taking shape are seen. Climate is not the only factor but the major determinator in house shaping and outdoor space building.Changing in climate causes varieties in taking shape. When examined the constructions we are living in, development of technology removes the necessity of using ecological possibilities around the construction, similar imaginations which don't answer personal needs appear everywhere. The aim of this thesis study is to inspect the effects of ecological factors in taking shape of traditional houses and the component of their surroundings. In the first part which includes the theoretical section of the study, the ecologic concept, traditional house and ecological factors of surroundings are investigated. Detailed information is given about traditional houses and residence component, climate as an ecological factor and the variations which occur by the effect of topography. In the application part, the ecological and entrance characteristics, outdoor and indoor relationships, residential crossings of the houses which were built in places having different climate conditions due to different ecological conditions were examined, analysis tables were prepared. Also the indoor-out door activities done in the houses were analyzed. With the help of data obtained by the analysis study, residential component and elements formed traditional house and its surroundings, suggestions were made about exantining the ecological factors affected them and the need of getting in touch with to days houses.