İnternet üzerinden etkileşimli eğitim: Mimari anlatım teknikleri dersi örneği
The name of the thesis interactive education over internet: Graphics and technical drawing course
  1. Tez No: 170939
  2. Yazar: KIYMET SANCAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN KARADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık Eğitimi, Uzaktan Eğitim, Çevrimiçi Eğitim, Sanal Tasarım Stüdyosu, Bilgisayar Destekli Tasarım. VI, Architecture Education, Distance Learning, Online Education, Virtual Design Studio, Computer Aided Design VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET İnsanlık tarihinde en hızlı gelişen ve kabul gören internet ve bilgi teknolojileri yaşamın her alanını etkilediği gibi eğitim alanını da etkilemiştir. Artan eğitim ihtiyacına cevap verebilmek için geleneksel eğitim yöntemlerine ek olarak uzaktan eğitim gibi yeni yöntemler araştırılmaktadır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak uzaktan eğitim uygulamaları günümüzde birebir etkileşime imkan veren internet ortamlarına yönelmiştir. Bu çalışmada, kuramsal ve deneysel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Kuramsal bölümde; mimarlık eğitimi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin mimarlık eğitimine etkileri ve mimarlık eğitiminde kullanılması, sanal tasarım stüdyoları, uzaktan eğitim ve yöntemleri, çevrimiçi eğitim konulan ele alınmıştır. Deney çalışmasında; mimarlık eğitiminde önemli yer tutan ve mimarlık dilinin öğretildiği Mimari Anlatım Teknikleri Dersi 'nden Perspektif konusu biri, geleneksel yöntemlerle, diğeri çevrimiçi olmak üzere iki grup öğrenciye anlatılmıştır. Deneyde veriler, sesli, yazılı ve görüntülü dokümanlardan, öğrencilerin uygulama ve ödevlerinde ve çevrimiçi gruba yapılan anketten toplanmıştır. Çalışmada, Çevrimiçi Gruplar ile Yüz Yüze Grup karşılaştırılmıştır. Toplanan veriler doğrultusunda iki denek grubu arasındaki farklar, olumlu ve olumsuz yönler, uygulama ve ödevlerin değerlendirilmesi, anket sonuçlan bulgular ve irdeleme kısmında açıklanmıştır. Sonuç olarak geleneksel eğitim için seçilmiş olan Yüz Yüze Grup ile internet üzerinden eş zamanlı eğitim için seçilmiş olan Çevrimiçi Gruplar arasında öğrenme açısından önemli farklar olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The name of The Thesis Interactive Education over Internet: A Case of Architectural Graphics and Technical Drawing Course Internet, which grows very quick, find acceptance and the information technologies, effects the education assist effects to all life. To provide the need of education it has been searched new methods as distance learning to plus to the traditional methods. As being parallel to the to the technologies, the stuffs that used in distance learning has growed and internet that allows sovereign interactive has been improved. It has been utilized from the academic and experimental search methods in architecture education which's name is online education. In academic part architecture education has handled online education, distance learning and it's methods and the effects of information and communication technologies to the architecture education. In experiment part it has been told to 2 groups of students in the lesson of architecture narration, perspective, which is very important and which is taught of architecture language in 2 ways, traditional methods and online education. It has been examined the difference of this 2 education methods and the positive and negative aspect. Besides, there has been an inquiry to the students who applied to online education, to learn their opinion about the lesson. The differences between two groups, positive and negative sides, applying and the valuation of the home works has been explained in the conclusion. As a conclusion it has been understood that there are not so many differences between the face to face group and the online groups who has been chosen from the internet for distance learning.