Trabzon'daki derelerin fekal koliform kirliliği ve koliform bakterilerin antibiyotik direnç profillerinin araştırılması
Investigation of fecal coliform pollution of rivers in Trabzon and antibiotic resistance profiles of coliform bacteria
- Tez No: 170942
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN BİROL ÖZGÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fekal Kirlenme, Antibiyotik Direnci, Trabzon, Dere VI, Fecal pollution, Antibiotic resistance, Trabzon, River vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Bu çalışmada Trabzon ili sınırlan içerisinde yer alan derelerin fekal koliform kirliliği ve bu koliform bakterilerin bir yıllık direnç profilinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada Aralık 2003-2004 tarihleri arasında her ay olmak üzere toplam 10 dereden 120 su örneği alındı. Örneklerin fekal koliform kirlilik düzeyinin belirlenmesi için“Dokuz Tüp Metodu”kullanılarak laktoz besiyerinde gaz ürettiği görülen örnekler pozitif kabul edildi. Koliform baktrilerin idendifikasyonu için IMViC testleri yapılmıştır. İzole edilen bakterilerin antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi için disk difüzyon metodu kullanılmıştır. Çalışmada 6 farlı sınıfa ait 12 antibiyotik kullanılmıştır. Trabzon'daki derelerden alınan su örneklerinin analizinde, alman örneklerin 119'unda toplam koliform miktarı 1100 CFU/ 100 ml'nin üzerinde ve bir örnekte 240 CFU/100 mi olarak belirlendi. Yapılan IMViC testleri sonucunda E. coli, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Citrobacter freundii, Citrobacter koserii, Enterobacter spp. ve Proteus vulgaris olmak üzere Enterobacteriaceae familyasına ait toplam 184 suş izole edildi. İzole edilen bakterilerin hepsi en az bir antibiyotiğe karşı dirençli bulundu. En yüksek direnç %73 ile ampisiline karşı belirlendi. Bunu sırasıyla % 52 streptomisine, % 48 neomisine, % 43 gentamisine, % 28 tetrasikline, % 25 kanamisine ve trimetoprime, % 23 netilmisine, % 18 amikasine, % 17 nalidiksik asite, % 13 kloramfenikole ve % 5 ofloksasine karşı direnç oranlan izlemektedir. Suşların % 68 'inde çoğul direnç gözlendi. Sonuç olarak, dere sularında yüksek oranda fekal kirliliğin olduğu ve etken bakterilerin çoğunun (%68) çoğul antibiyotik dirençli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Fecal Coliform Pollution of Rivers in Trabzon and Antibiotic Resistance Profiles of Coliform Bacteria In this study, it was aimed to investigate fecal coliform pollution of the rivers in Trabzon and one year resistance profiles of the coliform bacteria. In the study, between dates December 2003 to 2004 on the bring of each months, totally 120 water samples were collected from ten rivers. To determine the levels of fecal coliform pollution of the samples, multiple-tube fermentation method was used. The samples producing gas in the lactose media were accepted as positive. IMVIC tests were carried out for the identification of coliform bacteria. To determine antibiotic resistance profiles of isolated bacteria, the disk diffusion method was used. In the study, 12 antibiotic disks belonging 6 different antibiotic classes were used. At consequent analysis of water samples collected from rivers in Trabzon, in 119 of collected samples, total coliform levels were determine as 1100 MPN/100 ml and in one sample as 240 MPN / 100 ml. At the result of performed IMVIC tests, total 184 strains belonging to Enterobacteriaceae family were isolated. Species are E. coli, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Citrobacter freundii, Citrobacter koserii, Enterobacter spp. and Proteus vulgaris. All of the isolated bacteria were resistant to at least one antibiotic. The highest resistance with 73% was determined against ampicillin. The other resistance rates are 52% streptomycin, 48% neomycin, 43% gentamicin, 28% tetracycline, 25% kanamycin and trimethoprime, 23% netilmicin, 18% amikacin, 17% nalidixic acid, %13 chloramphenicol and 5% ofloxacin. Consequently, it was encountered that the high fecal pollution rates was in the streams and, the enterobacteria causing the fecal pollution had high level of antibiotic resistance.