Alışveriş merkezlerinin biçimlenmesinde önemli boyutlardan kamusal mekan ve kamusallık olgusu
The public environment and the concept of public which have an important role in the shaping of shopping centers
  1. Tez No: 170941
  2. Yazar: FATİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONAY ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel-Kamusal Mekanlar, Kamusallık, Alışveriş Merkezleri, The urban public places, Publicity, The shopping centers
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Kentsel-kamusal mekanlar, kentte yaşayan farklı grupların bir arada olabilecekleri ortamlardır. Bu ortamlar, kentlerin gelişmelerine paralel bir gelişme izlemişlerdir. Kentler ilk kurulduklarında açık alanlarda yoğunlaşan alışveriş eylemi, giderek kapalı ortamlarda gerçekleştirilir olmuştur. Kentliler artık bu mekanlarda daha uzun kalmaya, zamanlarının önemli bir bölümünü buralarda değerlendirmeye ve kentsel mekanlarda aktivitelerin gerçekleştirilebilir olması kapalı kent modelini gündeme taşımıştır. Bu çalışmada alışveriş merkezlerinin kentsel-kamusal mekan özellikleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu değerlendirme için Türkiye'deki alışveriş merkezleri araştırma alam olarak seçilmiştir. Son yıllarda açılan alışveriş merkezleri kentin gelişiminde oldukça belirleyici bir rol üstlenmiştir. Bu merkezlerin neredeyse tüm kentliler tarafından ziyaret ediliyor olması kentsel-kamusal mekan özelliklerinin gözönüne alınmasını zorunlu kılmıştır. Birinci bölümde, konunun belirlenmesi, problemin tanıtılması, çalışmanın amacı açıklanmakta ve konu ile ilgili literatür araştırılması yer almaktadır. İkinci bölümde, kamusallık kavramı ve alışveriş mekanı-kamusallık ilişkisi yer almaktadır. Üçüncü bölümde, alışveriş merkezlerinin tarihsel gelişimi ve kamusal mekan- kamusallık oluşumunu etkileyen kaliteler yer almaktadır. Dördüncü bölümde, çalışma alam tanıtılmakta, araştırmanın yürütülmesi, yöntem ve teknikler açıklanmaktadır. Çalışma alanındaki, analizler bu bölümde yer almaktadır. Beşinci bölümde, yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan bulgular ve tartışmalar yer almaktadır. Altıncı bölümde, sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The Public Environment And The Concept Of Public Which Have An Important Role In The Shaping Of Shopping Centers The urban public locations are the places where the various groups of city dwellers can be together. These places have gone through a process parallel to the development of the cities. Shopping activity concentrated at open areas at the stage of the establishment of city. It has been partially transferred to the closed areas. City people began to spend more time in these places and the capacity to perform many activities have put this model of shopping on the map. In this research the features of the shopping centers as urban public locations has been evaluated. Shopping centers in Turkey have been selected as the research area for this assessment. The shopping centers that have been established in the recent years plays a rather distinguishing role for determines to the development of city. It is a compelling reason to consider the urban and public locational features of these places due to the fact that these centers are a visiting place for almost all inhabitants. In the first section, subject is determined, problem is defined, aim of the study is described, and the literature survey for the subject is included. In the second section, the concept of public and the relation between shopping center and public are defined. In the third section, the historical development of shopping centers and the qualities that influence public place and public are dealt with. In the fourth section, the introduction of the field of study, the progress of the search, methods and technics are explained. Moreover there is an analysis in the field of study. In the fifth section, the findings and arguments as a result of the studies are included. In the sixth section, conclusions and the suggestions are included.