Trabzon sahil şeridinde kış ve bahar dönemlerinde trol av kompozisyonunun dağılımı
The range of trawl fishing composition on the coastline of Trabzon winter and spring terms
- Tez No: 170975
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMAL DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Trol ağlan, Dip Trol Ağı, Av Kompozisyonu, Mezgit {Merlangius merlangus euxinus) V, Trawl Nets, Demersal Trawl Net, Fishing Composition, Whiting {Merlangius merlangus euxinus) VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon ili sınırlan içerisinde, Yeniay ile Of ilçeleri arasında kalan, kıyıdan yaklaşık 1 mil mesafedeki sahada dip trol ağı kullanılarak av kompozisyonunun dağılımı araştınlrmştır. Araştırmada kullanılan trol ağı modeli yerli dip trol ağı modeli olup“Akdeniz tipi”kapılı dip trol ağıdır. 2004 ve 2005 yıllarında 15-40 m arasındaki derinliklerde toplam 10 trol çekimi gerçekleştirilmiştir. Sadece 2004 Mayıs ve Aralık aylarında yapılan çekimler değerlendirmeye alınmıştır. Değerlendirmeye alman bu trol çekimlerinde, 10 familyaya ait 10 tür tespit edilmiştir. Bu türlerin, 6 'sı kemikli balık, l'i kıkırdaklı balık, l'i kabuklular ve 2 'si yumuşakçalar grubundandır. Toplam av kompozisyonunun yaklaşık %95'ini kemikli balıklar, %2'sini yumuşakçalar, %0,8'ini kabuklular ve %0,4'ünü kıkırdaklı balıklar oluşturmaktadır. Mayıs ayında yapılan çekimlerde yakalanan çaça, barbunya ve mezgit balıklarının ortalama boy değerleri sırası ile, 7.90±0.16 cm, 11.70±0.45 cm, 10.55±1.60 cm, ortalama ağırlıkları ise, 3.03± 0.21 g, 15± 1.67 g, 9.55± 3.86 g olarak belirlenmiştir. Bu değerlere ait boy ağırlık ilişkileri çaça balıklarında, W= 0.0042 L 3“168, korelasyon katsayısı r = 0.96, barbunya balıklarında, W= 0.0085 L 3'027, korelasyon katsayısı r = 0.96 ve mezgit balıklarında, W= 0.0115 L2”781, korelasyon katsayısı r = 0.99 olarak hesaplanmıştır. Aralık ayında yapılan çekimlerde yakalanan türlerden mezgit, barbunya ve istavrit balıklanmn ortalama boy değerleri sırası ile, 14.15±0.16 cm, 12.60±0.26 cm, 12.08±0.59 cm, ortalama ağırlıkları ise, 23.28± 0.95 g, 18.65± 1.09 g, 14.30± 0.85 g olarak hesaplanmıştır. Bu değerlere ait boy-ağırlık ilişkileri mezgit balıklarında, W= 0.069 L 3039, korelasyon katsayısı r = 0.97, barbunya balıklarında, W= 0.019 L 2'704, korelasyon katsayısı r = 0.97, istavrit balıklarında, W= 0.735 L 1191, korelasyon katsayısı r = 0.98 olarak hesaplanmıştır. Çalışma sahası içerisinde en çok avlanılan tür olarak mezgit (Merlangius merlangus euxinus) görünmekle birlikte toplam av içindeki oram % 69 'dur. Mezgiti, % 16 barbunya, % 7 çaça, % 2 ile istavrit balığı takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Range of Trawl Fishing Composition on the Coastline of Trabzon Winter and Spring Terms The range of fishing composition that exists in the field almost 1 mile away from the coast between Yeniay and Of in Trabzon was studied by using demersal trawLjaet. The trawl net model used during the study was a native demersal trawl net model. In the same way, it was a“Mediterranean type”otter board demersal trawl net. Ten trawl operations were carried out in between 15-40 m depth during 2004 and 2005. Only the operations which were conducted in May 2004 and December 2004 were considered. During this operations, ten species which belong to ten family were sampled. In all sampled species, 6 of them were bony fish, one of them was gristly fish, one of them was crustacean, and 2 of them were molluscean. In all fishing composition, 95 % the composition were bony fish, 2 % the composition were mollusceans, 0.8 % the composition were crustaceans, and 0.4 % the composition were gristly fish. Sprat, Stripet mullet, and whiting were caught during the operations conducted in May. Mean length and weight values were found as 7.90±0.16 cm, 11.70±0.45 cm, 10.55il.60 cm ; 3.03± 0.21 g, 15± 1.67 g, 9.55± 3.86 g, respectively. According to these values length - weight relationships were estimated as W= 0.0042 L 3'168 ( r = 0.96 ) ; W= 0.0085 L 3027 ( r = 0.96) and W= 0.0115 L 2781( r = 0.99 ), respectively. Whiting, Stripet mullet, and Scad fish were caught during the operations conducted in December. Mean length and weight values were found as 14.15±0.16 cm, 12.60±0.26 cm, 12.08±0.59 cm ; 23.28± 0.95 g, 18.65± 1.09 g, 14.30± 0.85 g, respectively. According to these values length-weight relationships were estimated as W= 0.069 L3039 ( r = 0.97 ) ; W= 0.019 L 2.704( r _ 0 97 ^. w_ 0 ?35 L i.i9i ^ r _ 0 98 ^ respectively. It is seem that the most of sampled species in the study field were Whiting ( Merlangius merlangus euxinus); however, in all fishing composition, 69 % the composition were whiting, 1 6 % the composition were Stripet mullet 7 % the composition were Sprat, and 2 % the composition were Scad.