Istala ve Köstere (Torul-Gümüşhane) madenlerinin mineralojik ve dokusal özellikleri
Mineralogical and textural properties of Istala and Köstere mines (Torul-Gümüşhane)
  1. Tez No: 170974
  2. Yazar: YILMAZ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BURHAN SADIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüşhane, Masif Sülfit Yatakları, Istala Madeni, Köstere Madeni, Mineralojik ve Dokusal Özellikler, Cevher Mikroskobisi. VII, Gümüşhane, Massive Sulphide Deposits, Istala Mine, Köstere Mine, Mineralogical and Petrographical Features, Ore microscopy. VIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Bu çalışmada Torul-Gümüşhane, Köstere Köyü çevresinde bulunan Köstere ve Istala Madenleri incelenmiştir. Her iki maden de Alt Asit Seri olarak tanımlanan konglomera, tüf, kumtaşı, kiltaşı, marn ve kireçtaşı mercekleri içeren dasitik birim içinde bulunmaktadır. Çalışma konusu olan Istala Madeni, Alt Asit Seri içinde dasitik tüf, aglomera ve kireçtaşı merceklerinin yoğun olarak görüldüğü alt seviyelerde bulunmaktadır. Madende, masif tip bakır-kurşun-çinko yataklarında bulunması muhtemel olan sfalerit, kalkopirit, fahlerz, galen, pirit, bomit, kovelin, kalkozin, idahit, dijenit, fraybergit, malahit, azurit, kalkantit, kuvars ve barit mineralleri bulunmaktadır. Masif, breşik ve saçınımlı yapıdaki cevherden oluşan madende, mineral boyutları oldukça küçük olup, ornatım ve kataklastik dokuları yaygın olarak görülmektedir. Mineral oluşumu 100-290 °C aralığında gerçekleşmiş olup, bu özelliği ile orta-düşük sıcaklıklı bir maden yatağıdır. Köstere Madeni dasitik formasyonların oluşumundan sonra meydana gelen tansiyon çatlakları ve makaslamalar boyunca yer almıştır. Köstere Madeni damar tipte bir cevherleşme olup sfalerit, kalkopirit, galen ve pirit daha az oranda fahlerz, kovelin, kalkozin, malahit, azurit, kalkantit ve kuvars mineral birlikteliği göstermektedir. Bantlı, damar, saçınımlı, masif, ağsal ve boşluktu cevher yapıları görülen madende mineral boyudan Istala Madeni'ne göre oldukça büyük olup daha az oranda ornatım ve kırılmaya bağlı kataklastik dokular gelişmiştir. Yapılan sıvı kapanım deneyleri ile cevherin oluşum sıcaklığının epitermal-mezotermal arasında olduğu, yüzeyden derine doğru oluşum sıcaklığının artığı tespit edilmiştir. Yöredeki kayaçlar çok fazla ayrışmaya uğramış olup serizitleşme, silisleşme, karbonatlaşma ve kloritleşme görülen alterasyon türleridir. Bölgedeki tüm kayaç birimleri tektonik faaliyetlerden etkilenmiş, buna bağlı olarak uyumsuzluklar, faylar ve kırık sistemleri gelişmiştir. Bu kırık sistemleri yörede görülen çok sayıda cevher damarının yerleşimim yapısal olarak kontrol etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Mineralogical and Textural Properties of Istala and K5stere Mines (Torol- Gûmfişhane) In this study, Köstere and Istala Mines, near Köstere village, Torul-Gümüşhane, are investigated. Both mines are included in dasitic unit which contain conglomerate, tuff, sandstone, claystone, marl and limestone lenses and called“Lower Asidic Sequence”. Istala Mine, which is the subject of this study, is located in lower parts where dasitic tuff, aglomera, and limestone lenses are common in“Lower Asidic Sequence”. Sphalerite, chalcopyrite, fahlerz, galena, pyrite, bornİte, covellite, chalcocite, İdahite, digenit, fraybergite, malachite, azurite, chalcantbite, quartz and baryte, which are likely to be present at the massive type Cu-Pb-Zn deposits, are present in Istala Mine. In the Istala Mine which contain massive, brecciated and disseminated ore texture, emplacement and fractured structures are seen commonly and minerals are usually small in size. It's called middle-low temperature ore deposite because of mineral deposition in this mine is limited between 100-290 °C. Köstere Mine is located along the extension cracks and tcissore craks which formed after the asidic formation occurence located on the dasitic formation. Köstere Mine is vein type and contain mainly sfalerite, chalcopyrite galena, pyrite and subordinate fahlerz, covellite, malachite, azurite, chalcanthite and quartz mineral association. Banded, vein, disseminated, massive, stokwork and cavity texture ore types are present and mineral size are much bigger than those of Istala Mine. Fluid inclusion studies show that ore deposition temperature is between epithermal and mesothermal and the temperature is increase from the upper side of the deposit to downward. All the rock types around the study area are highly weathered and serisitisation, silisification, carbonatisation and chloritisation are the commen alteration types. All the rock types are affected by the tectonic activity and, discordance, faults and fractures have been developed related to this activity. These fault systems controls the sutructural emplacement of numerous ore vein.