Karadeniz'in Trabzon yöresinde oksik zonda sedimantasyon yapan materyalin bazı ağır metal, radyonüklid, organik karbon ve klorofil - A düzeylerinin araştırılması
Researching on some radionuclides, heavy metals, organic carbon and chlorophyll-a levels of the material that makes sedimentation in the oxic zone in Trabzon, Balck Sea region
  1. Tez No: 170986
  2. Yazar: HALİM AYTEKİN ERGÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLAL KUTRUP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Black Sea, Sediment Trap, Vertical Particle Flux, Heavy Metal, Radionuclide, Total Organic Matter VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Karadeniz 'in Trabzon yöresinde, oksik zona yerleştirilen sediment tuzağında toplanan materyalin ve yüzey sedimentinin, toplam organik madde (TOM), CaC03, toplam organik karbon (Corg), toplam organik azot (Norg), toplam organik hidrojen (Horg), litojenik madde, biyojenik madde, bazı element ve bazı radyonüklit düzeyleri araştırılmıştır. Mevsimsel olarak yapılan tuzak sedimenti analizlerinde, günlük ortalama sedimantasyon miktarı da incelenmiştir. Yüzey sedimentinde ise partikül boyutuna göre bazı metal ve sediment kesitine göre radyonüklit düzeyleri araştırılmıştır. Ayrıca, çalışılan su kolonunun farklı derinliklerinden alman su örneklerinde, klorofil-a (kl-a) ve baza metallerin konsantrasyonları belirlenmiştir. Sonbahar döneminde belirlenen 56.536 g.m“ 2.gün_1 'lük ortalama değer en yüksek sedimantasyon değeridir. En fazla TOM ve CaC03 çökelimleri 5.912 ve 4.583 g.m”2.gün * değerleri ile sonbahar mevsiminde belirlenmiştir. Toplam sediment içerisindeki en yüksek TOM ve CaC03, oranlan ise % 12.603 ve %14.060 ile ilkbahar döneminde tespit edilmiştir. İlkbahar döneminde yüzey suyunda belirlenen 5.680 ng.L“1 'lik değer en yüksek kl-a değeridir. TOM ve CaCÛ3 miktarları yüzey sedimentinin 0-2 cm'lik kısmında daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Sedimantasyon yapan materyalin baskın unsuru, %66-%80 arasında değişen mevsimsel değerler alan, lithojenik madde'dir. Günlük sedimantasyona göre, araştırma istasyonundaki yüzey sedimenti birikiminin kabaca, 0.291 cm.yıl”1-1.749 cni-yıl“1 arasında değişen değerler alacağı görülmektedir. En yüksek Corg, miktarı sonbahar, toplam sediment içindeki Corg yüzdesi ise %2.880 ile yaz döneminde belirlenmiştir. Corg artışları TOM artışlarına paraleldir. Yüzey sedimentindeki Corg yüzdesi artan sediment kesitine bağlı olarak azalma göstermiştir. İncelenen elementlerden Eu, Hf, Ba, Ce, Cr ve Rb yaz, Sm, Ta, As, Nd ve Ni sonbahar, Na, Fe, Cs, Th, Zn, Tb, Sb, Co ve Cu kış, Yb, Br, Lu, Mn, Sc, Sr ve La ilkbahar döneminde en yüksek konsantrasyonlara ulaşmıştır. Sedimentteki metal konsantrasyonları azalan partikül boyutuna bağlı olarak azalmıştır. En yüksek 137Cs ve 238U aktiviteleri 99 ve 597 Bq.kg”1 ile yaz, 232Th ve 40K aktiviteleri ise 92 ve 910 Bq.kg_1 ile kış döneminde tespit edilmiştir. 137Cs, 232Th ve 40K aktivitelerinin artan sediment kesiti derinliğine bağlı olarak azaldığı belirlenmiştir. Günlük sedimantasyonla 137Cs aktivitesi arasında bir ilişki yoktur. Anahtar Kelimeler : Karadeniz, Sedimet tuzağı, Dikey partikül çökelimi, Ağır metal, Radyonüklit, Toplam organik madde VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Researching on Some Radionuclides, Heavy Metals, Organic Carbon and Chlorophyll-a Levels of the Material that Makes Sedimentation in the Oxic Zone in Trabzon, Black Sea Region In this study, which was carried in Trabzon; a city in the Black Sea Region; total organic matter (TOM), CaCOs, total 'organic carbon (Coirg), total organic nitrogen (Norg), total organic hydrogen (Horg), lythogenic matter, biogenic matter, some element and some radionuclide levels of the surface sediment and the sediment trap that was put in the oxic zone were researched. In the seasonal trap sediment analyses, the amount of daily average sedimentation was examined as well. As for the surface sediment, radionuclide levels according to particle size, and some metal and sediment cross section were examined. Besides, in the water samples taken from different depths of the water column that was examined chlorophyll-a (Chl-a) and concentrations of some metals were determined. 56.536 g.m“2.d”! average value determined in the autumn is the maximum sedimentation value. Maximum TOM and CaC03 precipitations were determined in the autumn (5.912 and 4.583 g.m“2.d_1) and the maximum TOM and CaC03 rates in the total sediment were determined in the spring period (%12.603 and %14.060). 5.680 ug.l”1 determined in the surface water in the spring period is the maximum Chl-a value. The amount of TOM and CaC03 is higher on the surface level of 0-2 cm. The dominant element of the material that causes sedimentation is lithogenic matter which taken seasonal values changing between %66 and %81. According to daily sedimentation, it is foreseen that accumulation of surface sediment in the research station takes the values charging roughly between 0.291 and 1.749 cm.y_1. Maximum Corg amount was determined in the autumn; and its percentage in the total sediment was determined in the summer time (%2.880). Corg increases parallel with TOM increases. Corg percentage in the surface sediment decreased parallel to the increasing sediment cross section. It has been seen that among the elements that had been analyzed, Eu, Hf, Ba, Ce, Cr and Rb reached their maximum concentration in the summer period whereas Sm,Ta, As,Nd and Ni did it in autmn, Na, Fe, Cs, Th, Zn, Tb, Sb, Co and Cu in winter and Yb, Br, Lu, Mn, Se, Sr and La in the summer period. In the sediment metal concentrations decreased parallel to the decreasing particle size. Maximum 137Cs and ^U activities were determined in the summer. (99 and 597 Bq.kg_1), and maximum 232Th and 40K activities were determined in the winter (92 and 910 Bq.kg"1). It has also been found out that 137Cs, 232Th and 40K activitation decreased parallel to the increasing sediment cross section depth. There is no relation between the daily sedimentation and 137Cs activity.