Fırtına Vadisi'nin Ardeşen-Çamlıhemşin kısmının doğal radyoaktivite seviyesinin belirlenmesi
Measurement of natural radioactivity level from Ardeşen to Çamlıhemşin
- Tez No: 170987
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BELGİN KÜÇÜKÖMEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Radyoaktivite, a -Aktivitesi, j8 -Aktivitesi, Fırtına Vadisi V
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Bu çalışmada Fırtına Deresi ve vadisinin doğal radyoaktivite seviyesi belirlenmeye çalışıldı. Fırtına Deresi Kaçkar Dağının eteklerinden doğar ve Rize ilinin Ardeşen ilçesinin yaklaşık 2 km. batısından Karadeniz'e dökülür. Fırtına Vadisi 41°. 7'- 40°. 59' kuzey enlemleri ile 40°. 50' - 40°. 57' doğu boylamları arasında yer almaktadır. 2003 yaz aylarında yapılan bu çalışmada Fırtına Deresinin denize döküldüğü noktadan başlayarak yukarıya doğru Çamlıhemşin'e kadar her km' de bir olmak üzere su, sediment ve toprak örnekleri toplandı. Fırtına Vadisi boyunca toplanan sediment ve toprak numuneleri U ve Th'nin ürünleri, K ve Cs radyonüklidleri yüksek çözünürlükte Ge(Li) dedektörü ile analiz edildi. 226Ra, 2,4Pb, 214Bİ, 228Ac, 208TI, 40K, 137Cs aktivite dozları Bq kg“1 biriminde ifade edildi. Toprak numuneleri için ortalama değerler sırasıyla 23 Bq/kg, 25 Bq/kg, 14 Bq/kg, 23 Bq/kg, 21 Bq/kg, 370 Bq/kg ve 62 Bq/kg, sediment numuneleri için ise sırasıyla 29 Bq/kg, 25 Bq/kg, 21 Bq/kg, 23 Bq/kg, 27 Bq/kg, 455 Bq/kg ve 5 Bq/kg olarak bulundu. Fırtına Deresi'nden toplanan su örneklerinin gross- a ve gross-/? aktiviteleri belirlendi. Su numuneleri için gross- a ve gross-/? aktivite konsantrasyonları sırasıyla 0,0124 ile 0,0610 Bq l”1 ve 0,0279 ve 0,1333 Bq l"1 arasında değiştiği görülmüştür. Ayrıca spektrofotometre kullanılarak su numunelerinde K, Pb, Ca, Mg, Zn, Cu, Mn, Fe, Ni, Cd elementlerinin konsantrasyonları elde edilmiştir. Ortalama değerler K için 0,81 mg/lt, Pb için 0,19 mg/lt, Ca için 31,27 mg/lt, Mg için 6,99 mg/lt ve Zn için 4,77 mg/lt olarak bulundu. Cu, Mn, Fe, Ni ve Cd için tüm değerler ölçümün alt limit değeri (0,10 mg/lt)'nin altındadır. Sonuçlar grafik ve tablolar halinde verilerek tartışıldı ve farklı bölgelerdeki radyoaktivite ölçümleriyle mukayese edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Measurement of Natural Radioactivity Level from Ardeşen to Çamlıhemşin This study has been determined natural radioactivity level of the Fırtına Stream and Valley. The Fırtına Stream orginates at the slopes of Kaçkar Mountain and is discharged to the Eastern Blacksea near 2 km. to Ardeşen in the west of Rize. The Fırtına Valley stands between 41°. 7' - 40°. 59' north latitudes and 40°. 50' - 40°. 57' east longitudes. The study has been made in the summer seasons 2003. Water, sediment and soil samplings have been collected at 1 km intervals. These studies have been made from the point at which the stream joins the sea to Çamlıhemşin. Samples of sediment and soil collected along the Fırtına Valley area have been analyzed for the primordial natural 0T8“yXO A.(\ 1^7 radionuclides U, Th, K and Cs. In the measurements high resolution Ge(Li) dedector was used. The activity concentrations obtained for 226Ra, 2I4Pb, 214Bi, 228Ac, 208T1, 40K, I37Cs are expressed in Bq kg”1. The average values found for these radioisotopes in soil samples are 23 Bq/kg, 25 Bq/kg, 14 Bq/kg, 23 Bq/kg, 21 Bq/kg, 370 Bq/kg and 62 Bq/kg, for sediment samples are 29 Bq/kg, 25 Bq/kg, 21 Bq/kg, 23 Bq/kg, 27 Bq/kg, 455 Bq/kg and 5 Bq/kg. Gross- a and gross- J3 activities of water samples taken in Fırtına Stream were determined. Gross- a and gross- /? activities concentrations ranging from 0,0124 to 0,0610 Bq/lt and from 0,0279 to 0,1333 Bq/lt were observed for water, respectively. In addition, the concentration of K, Pb, Ca, Mg, Zn, Cu, Mn, Fe, Ni, Cd in water samples have been analyzed by using the spectrophotometer. The average value found for K is 0,81 mg/lt, for Pb is 0,19 mg/lt, for Ca is 31,27 mg/lt, for Mg is 6,99 mg/lt and for Zn is 4,77 mg/lt.All values of Cu, Mn, Fe, Ni and Cd found under the 0,10 mg/lt. The results have been presented giving graphics and tabular forms and have been compared with radioactivity measurements in different regions. Key Words : Natural Radyoactivity, a -Activity, J3 -Activity, Fırtına Valley VI