Güç hattı haberleşme sisteminin modellenmesi ve simülasyonu
Modeling and simulation of powerline communication system
  1. Tez No: 170992
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Hattı Haberleşmesi, Güç Hattı Haberleşme Sisteminin Modellenmesi ve Simülasyonu, Endüktif Kuplaj, Sayısal Haberleşme, Enerji Nakil Hatları, Kablolar ve İletkenler VI, Powerline Communication, Modeling and Simulating of Powerline Communication System, Inductive Coupling, Digital Communication, Power Transmission Networks, Cables and Conductors VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Güç hattı haberleşmesi 1838 yılında ortaya çıkmış, fakat teknolojik yetersizlikler nedeniyle 1990'lı yıllara kadar yavaş bir gelişim süreci izlemiştir. 1990'h yıllarda yarıiletken teknolojisindeki gelişmeler ve yeni modülasyon tekniklerinin bulunması ile hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Güç hattı haberleşmesinde, yüksek hızlı ev içi haberleşme uygulamaları ve haberleşme hizmetlerinin evlere veya işyerlerine ulaştırılmasında mevcut elektrik hatları kullanılır. Güç hattı haberleşmesi üzerinde yapılan çalışmalar otomasyon, geniş bantlı haberleşme uygulamaları, otomatik sayaç okuma (AMR, Automatic Meter Reading) ve şebeke üzerinden internet erişimi (IPL, Internet Over Powerline) gibi konular üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, güç hattı haberleşme sistemi modellenmiş ve bu model doğrultusunda haberleşme sisteminin simülasyonu yapılmıştır. Haberleşme sisteminin simülasyonu için bir simulator programı (PLSIM, Powerline Simulator) geliştirilmiş ve endüktif kuplaj yöntemi kullanılarak güç hattındaki arkaplan gürültüsü zaman bölgesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Modeling and Simulating of Powerline Communication System The development of powerline communication that was introduced, in 1938 has been slow to progress until the 1990's because of technological deficiencies. Starting from the 1990's, it has showed fast development due to continual improvements in semiconductor technology and the advancement of new modulation techniques. In powerline communication, existing electrical lines are used to provide communication services to homes and businesses and high speed indoor communication running various multimedia applications. Researches about powerline communication technology are intensified for areas such as automation, broadband communication applications, automatic meter reading (AMR) and internet over powerline (IPL). In this study, a model is developed to simulate the behavior of a powerline communication system. A simulation program called PLSIM (Powerline Simulator) is implemented and background noise of powerline was observed in time domain, using inductive coupling technique.