Türkiye'nin çeşitli kaplıcalarından Anoxybacillus türlerinin izolasyonu, karakterizasyonu ve tanımlanması
Isolation, characterization and identification of the Anoxybacillus species from varied hot springs of Turkey
- Tez No: 170991
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN BELDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Anoxybacillus, Hisarköy Kaynağı, Dikili-Bergama Kaynarca Kaynağı, Çamköy Çamur Ilıcası ve Hıdırlar Kaplıcası. VI, Anoxybacillus, Camköy-Camur Hot Spring, Dikili-Bergama Hot Spring, Hisarkoy Hot Spring and Hidirlar Hot Spring VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Hisarköy Kaynağı (Balıkesir), Dikili-Bergama Kaynarca Kaynağı (İzmir), Çamköy Çamur Ilıcası (Aydın) ve Hıdırlar Kaplıcası'ndan (Çanakkale) alman su ve çamurlu su örneklerinden termofilik bakteri izolasyonları gerçekleştirildi. Elde edilen izolatların 16S rRNA gen analizine göre Anoxybacillus cinsine ait olanların tür seviyesinde sistematikleri yapılmaya çalışıldı. Dört kaynak ve kaplıcadan alman su ve çamur örneklerinden zenginleştirme kültürleri yapılarak elde edilen numunelerin uygun besiyerlerine ekilmesi neticesinde oluşan koloniler binoküler mikroskop altında incelendi. Yapılan incelemeler neticesinde morfolojik özeliklerine göre Hisarköy kaynağından 11, Dikili-Bergama Kaynarca kaynağından 12, Çamköy Çamur ılıcasından 16 ve Hıdırlar kaplıcasından 11 adet olmak üzere birbirinden farklı olabilecek olan toplam 50 adet izolat seçildi. Elde edilen izolatların 160 rRNA'larının analizi sonucunda 9 izolatın Anoxybacillus cinsine ait olduğu belirlendi. Anoxybacillus cinsine ait olduğu belirlenen izolatların fenotipik analizleri ve bazı genotipik özellikleri incelendi. 16S rRNA analizleri sonucunda Anoxybacillus cinsine ait olan izolatların tamamının Anoxybacillus cinsinin var olan diğer üyelerine genel olarak % 97'den fazla benzer olduğu ve % G+C içeriğinin % 42-50 arasında değiştiği belirlendi. Yapılan DNA-DNA hibridizasyonları sonucunda ise, Çamköy Çamur Ilıcasının bir izolatının Anoxybacillus cinsine ait yeni bir tür olduğuna karar verilerek Anoxybacillus camkoyensis olarak adlandırıldı ve bu ılıcadan izole edilen diğer iki izolatın da Anoxybacillus camkoyensis' in suşları olduğuna karar verildi. Dikili-Bergama Kaynarca Kaynağının izolatlarından birisinin Anoxybacillus voinovkiensis bakterisine ait yeni bir suş olduğu ortaya çıkarıldı. Ayrıca Dikili-Bergama Kaynarca Kaynağının diğer iki izolatının ve Hıdırlar Kaplıcası izolatının ise Anoxybacillus cinsine ait üç yeni tür olma potansiyeline sahip olduğuna ve geri kalan iki izolatın da bu türlere ait suşlar olduğuna karar verildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Isolation, Characterization and Identification of The Anoxy bacillus Species from Varied Hot Springs of Turkey Thermophilic bacteria isolations from Hisarkoy Hot Spring (Balikesir), Dikili- Bergama Kaynarca Hot Spring (Izmir), Camkoy Camur Hot Spring (Aydin) and Hidirlar Hot Spring (Çanakkale) were made. Systematics of these isolates belonging to Anoxybacillus genus according to 16S rRNA gene analyzes were studied to be made at the species level in these study. Enrichment cultures of both water and mud samples from four hot springs were examined under binocular microscop. Based on colony morphology, eleven of which from Hisarköy Hot Spring, twelve of which from Dikili-Bergama Kaynarca Hot Spring, sixteen of which from Camköy Camur Hot Spring and eleven of which from Hidirlar Hot Spring were, totally fifty different isolates, selected. Based on results of 16S rRNA gene analyzes, nine isolates were placed into the Anoxybacillus genus and their phenotyic analyzes and some genomic features of these isolates were examined. Our Anoxybacillus isolates showed more than % 97 16S rRNA gene sequence similarity with the species in the Anoxybacillus genus and % G+C contents of these nine isolates varied among % 42-50. According to the results of DNA-DNA hybridization studies, one of the isolates from Camköy Camur Hot Spring was a new species designated as Anoxybacillus camkoyensis and the other two isolates from that hot spring were its strains. One isolate from Dikili- Bergama Kaynarca Hot Spring was identified as a new strain of Anoxybacillus voinovkiensis. Meanwhile the other two isolates from Dikili-Bergama Kaynarca Hot Spring and one isolates from Hidirlar Hot Spring had potantial of being new species belonging to Anoxybacillus genus and the remaining two isolates were their strains.