Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan Rana macrocnemis (Uludağ kurbağası) yaş yapısı ve bazı büyüme parametreleri üzerine yüksekliğin etkisi
Effect of altitude on age structure and some growth parameters of Rana macrocnemis populations in Eastern Blacksea region
- Tez No: 170993
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLAL KUTRUP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rana macrocnemis, skeletokronoloji, yaş, Doğu Karadeniz VI, Rana macrocnemis, skeletochronology, age, Eastern Blacksea vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Doğu Karadeniz Bölgesi'nin üç farklı yüksekliğinde (Maçka (400 m), Hıdırnebi (1400 m) ve Ovit (2700 m)) yaşayan Rana macrocnemis populasyonlarının yaş yapısı, parmak kemiklerinden kesit alınarak skeletokronoloji isimli metodla incelendi. Maçka populasyonunda ortalama yaş 3,48 (maksimum: 5, minimum: 2), Hıdırnebi populasyonunda 3,44 (maksimum: 6, minimum: 1) ve Ovit populasyonunda ise 5,06 (maksimum: 10, minimum: 2) olarak bulunmuştur. Populasyonlar arasında dişilerin yaş ortalamaları bakımından anlamlı bir fark bulunmuştur (Kruskall Wallis Varyans Analizi; j^IS^S, p0.05). Rakımı en düşük olan Maçka ve Hıdırnebi Rana macrocnemis populasyonunda en düşük olgunlaşma yaşı erkekler ve dişiler için 2 en yüksek 3 olarak bulunmuştur. En yüksek rakımda (Ovit) yaşayan Rana macrocnemis populasyonunda dişiler için 3-5, erkekler içinse 3-4 olarak bulunmuştur. Populasyonlar arasında erkek bireylerin ortalama boylan bakımından anlamlı bir fark bulunmuştur (x.^7,836, df=2, p>0,05), fakat dişi bireylerin ortalama boylan arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır( x2=4,939, df=2, p>0.05). Maçka populasyonunu oluşturan bireyler için yaş ve vücut boyu arasında yalnızca dişiler için bir korelasyon görülürken, diğer iki populasyonda (Hıdırnebi ve Ovit) hem erkek hem de dişilerin yaş ve vücut boyu arasında pozitif korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effect of altitude on age structure and some growth parameters of Rana macrocnemis populations in Eastern Blacksea Region Age structures and some growth parameters of three different Rana macrocnemis populations inhabiting altitudes ranging from 400m to 2700m in Eastern Blacksea Region, were estimated with the method of skeletochronology. The mean age was 3,48 in Maçka (400 m) population (maximum:5, minimum:2), 3,44 in Hıdırnebi (1400 m) population (maximum:6, minimum: 1) and 5,06 in Ovit (2700 m) population (macximum:10, minimum:2). In the lowland population (Macka) and Hıdırnebi minimum age of maturation was 2-3 years for both sexes and 3-5 years for females and 3-4 for males in the highland population (Ovit). The mean snout- vent length of the populations was signicantly different for only males (x2=7,836, df=2, p>0,05), and it was found correlation between age and snout vent for only females of Macka population and for both sex of the Hıdırnebi and Ovit populations.