Türkiye'de 4122 sayılı yasa öncesinde ve sonrasında ağaçlandırmalar
Afforesttations before and after act 4122 Turkey
  1. Tez No: 170999
  2. Yazar: SEVİM İNANÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3116 Sayılı Yasa, 6831 Sayılı Yasa, 4122 Sayılı Yasa, Ağaçlandırma, Act 3 1 16, Act 683 1, Act 4122, Afforestation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Türkiye'de 1937 yılında çıkarılan 3116 sayılı Orman Yasası ile birlikte ağaçlandırma çalışmaları başlamıştır. Daha sonra 6831 Sayılı Yasa ile çeşitli düzenlemeler getirilmiş. Yapılan ağaçlandırma çalışmalarının yeterli düzeylerde olmadığı gerekçesiyle toplumun hemen her kesimine ve tüm kamu kuram ve kuruluşlarına ağaçlandırma yükümlülüğü getiren 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Yasası 1995'te yürürlüğe girmiştir. Yasal ve örgütsel yapıda meydana gelen çeşitli değişikliklere rağmen, bugüne kadar yaklaşık 2 milyon hektar alan ağaçlandırılmıştır. Yasa ile toplumun hemen tüm kesimini içeren yoğun bir çalışma hedeflenmiş olmakla birlikte, ne yazık ki istenen sonuçlar alınamamıştır. Yasanın uygulamaları dikkate alındığında, adında yer alan“seferberlik”kavramının gerektirdiği çalışmaların yapılmadığını söylemek olanaklıdır.
Özet (Çeviri)
Afforesttations Before and After Act 4122 in Turkey In Turkey, afforestation studies were started with the Forestry Act 3116 that was came into force in 1937. Afterwards different arrangements were brought with the Forestry Act 6831. The National Afforestation and Erosion Control Mobilization Act 4122 that brought up an obligation of afforestation to almost all of the community and all the public association and foundation was came into force in 1995 by the reason of insufficiency of afforestation studies. Until now about 2 million hectares area has been afforested despite various changes in legal and organizational structure. An intensive afforestation study including almost all of the community was aimed with the Act, but the expected results could not realize. When the application of the Act has taken into consideration, the studies required by the concept of“mobilization”haven't been done.