Bazı 1,2/1,3-Di[3-fenil-5aril-4-(2-oksi-benzilidenamino)-4th-1,2,4-triazol-4 il] etan/propan bileşiklerinin sentezi ve indirgenme reaksiyonlarının incelenmesi
The synthesis of some 1,2/1,3-Di-[3-phenyl-5-aryl-4-(2-oxo-benzlidenamino)-4H-1,2,4-triazole-4-yl] etane/propane compounds and investigation of reduction reactions
  1. Tez No: 170998
  2. Yazar: HAKAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OLCAY BEKİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ester açilhidrazonlar, 4-triazoller, 3-fenil-5-aril-4H-l, 4- triazoller, Dialdehitler, Schiff Bazları, İndirgenme reaksiyonları V, Ester acylhydrozones, 4-triazoles, 3-phenyl-5-aryl-4H-l, 4-triazole, Dialdehydes, Schiff Bases, Reduction Reactions. VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Bu çalışmada, öncelikle, çalışma için gerekli olan alkil imidat hidroklorürler, ester açilhidrazonlar, 4-amino-3-fenil-5-aril-4H-l,2,4-triazoller ve dialdehit formundaki 1,2- Bis(o-formilfenoksi)-etan ve l,3-Bis(o-formilfenoksi)-propan literatürde kayıtlı yöntemler kullanılarak sentez edilmiştir. Bunu izleyerek amino bileşiklerinin bu aldehitler ile muamele edlerek, yeni bileşikler olan l,2/l,3-Di[3-fenil-5-aril-4-(2-oksi-benzilidenamino)- 4H-l,2,4-triazol-4-il]etan/propan bileşikleri elde edilmiştir. Elde edilen benzilidenmetilamino bileşiklerinin uygun şartlarda NaBBU ile indirgenmesiyle orjinal olan l,2/l,3-Di[3-fenil-5-aril-4-(2-oksi-benzilamino)-4H-l,2,4-triazol-4-il]etan/propan bileşikleri sentezlenmiştir. Çalışmada elde edilen 14 yeni bileşiğin yapı aydınlatılmaları için İR, !H NMR, °C NMR ve kütle spektroskopik yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Syntehsis of Some l,2/l,3-Di[3-phenyl-5-aryl-4-(2-oxo-benzylidenamino)-4H- l,2,4-triazole-4-yI]Etane/Propane Compounds and Investigation of Reduction Reactions In this work firstly, alkyl imidate hydrochlorides necessary for our study, ester acylhydrozones, 4-amino-3-phenyl-5-aryl-4H-l,2,4-triazoles and l,2-bis(o- formylphenoxi)-ethane and l,2-bis(o-formylphenoxi)-propane which form of dialdehyde were synthesized according to literature. After that amino compounds were treated with this aldehydes and l,2-l,3-Di[3-phenyl-5-aryl-4-(2-oxo-benzyldenamino)-4H-l,2,4- triazole-4-yl]etane/propan new compounds were obtained. Original l,2/l,3-Di[3-phenyl-5- aryl-4-(2-oxo-benzylamino)-4H- 1,2,4-triazole-4yl]etane/propane compounds, obtained benzylidenmethylamino compounds treated with NaBELi under suitable conditions, were synthesized. The structures of 14 original compounds were identified by using IR, ^-NMR, 13C- NMR and mass spectroscopic data.