Balıkesir-Burhaniye yöresi fıstıkçamı (Pinus pinea L.) ağaçlandırmalarında bazı fizyografik etmenlerle kozalak verimliliği arasındaki ilişkiler
The relationship between some physiographic factors and cone productivty of stone pine (Pinus pinea L.) forestations in Balıkesir-Burhaniye region
  1. Tez No: 171004
  2. Yazar: MUSTAFA ARPACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fıstıkçamı {Pinus pinea L.), Çam fıstığı, Ağaçlandırma, Kozalak verimliliği, Fizyografik etmenler V, Stone Pine, Pinuspinea L, Pine Nuts, Forestation, Cone Productivity, Geographical Characteristics VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışmada, bazı fîzyografik etmenlerin (bakı, eğim ve yükselti) Balıkesir-Burhaniye yöresi fıstıkçamı (Pinus pinea L.) ağaçlandırmalarının çap ve boy değerleri ile kozalak verimlilikleri ve kozalak boyutları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Fizyografik etmenlerin etkilerini belirleyebilmek amacıyla çalışma alanı, bakı, eğim ve yükselti gruplarına ayrılmıştır. Buna göre; gölgeli ve güneşli olmak üzere iki bakı grubu, %36'dan fazla ve %36'dan düşük olmak üzere iki eğim grubu ve 400 m'den fazla ve 400 m'den düşük olmak üzere iki yükselti grubuna ayrılmıştır. Bu sınıflandırma sonucunda elde edilen her üç etmene ilişkin ikişer grup da birbirleri ile çakıştırılarak sekiz farklı arazi sınıfı elde edilmiş ve Tabakalı Örnekleme yöntemi ile örnek alanlar bu arazi sınıflarına dağıtılmıştır. Böylece her bakı, eğim ve yükselti sınıfından örnek alan alınması sağlanmıştır. Çalışma, 1440 m2 büyüklüğünde olan ve her birinde 40 adet fıstıkçamı fidanı bulunan 32 adet örnek alandan sağlanan verilerle yürütülmüştür. Fidanlarda fidan boyu, göğüs çapı ve kozalak sayısı değerleri ile her örnek alanda 5 adet olmak üzere seçilen örnek ağaçlardan toplanan kozalakların çap, boy ve hava kurusu ağırlık değerleri ölçülmüştür. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre bakı etmeninin fidan boyu, kozalak sayısı ve kozalak ağırlığı üzerinde, eğim etmeninin fidan çapı, kozalak sayısı ve kozalak çapı üzerinde, yükselti etmeninin de fidan çapı, fidan boyu, kozalak sayısı ve kozalak ağırlığı üzerinde %95 güven düzeyinde etkili oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Relationships between Some Physiographic Factors and Cone Productivity of Stone Pine (Pinuspinea L.) Forestations in Balikesir-Burhaniye Region In this study, relationships between some features of stone pine (Pinus pinea L.) forestations (diameters, height values with cone productivity and cone size) and geographical characteristics (aspect, slope, and elevation) in Burhaniye / Balıkesir were investigated. To determine to effects of physiographic conditions, study area is separated aspect, slope and elevation groups. Aspect is separated two groups which are shady aspect and sunny aspect. Slope is separated two groups which are big from 36 percent and small from 36 percent. Elevation also is separated two groups which are under 400 meters and over 400 meters. These groups were crossed each other. It was gotten eight different land classifications. Sample areas were scattering these land classifications by using Stratified Sampling Method. Thus each aspect, slope, and elevations classifications were obtained to get sample area. Study is done with data which are provided from 32 sample areas. Each sample area has forty Pinus pinea saplings. Sapling height, height diameter and cone number were measured on saplings. In addition, in each sample area was selected five Pinus pinea trees. It was measured cone diameter, cone height and air-dries weight values of cones which are picked from selecting trees. According to statistic analysis results, aspect effects to sapling height, cone number, and cone weight; slope effects sapling diameter, cone number, and cone diameter; elevation effects sapling diameter, sapling height, cone number, and cone weight. All results are meaningful at %95 confidence level.