GSM 900 MHZ bandında deneysel verilere dayalı yeni bir kentsel yayılım modelinin geliştirilmesi
A new emprical propagation model for urban areas at GSM 900 MHZ band
- Tez No: 171003
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GSM 900 MHz, Yayılım Ölçümleri, Modelleme, Bertoni-Walfisch Modeli, Longley-Rice Modeli, Durkin Modeli, Hata Modeli, Çoklu Regresyon VI, GSM 900 MHz, Propagation Measurements, Modeling, Bertoni-Walfish Model, Longley-Rice Model, Durkin Model, Hata Model, Multiple Regression vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Gezgin haberleşme sistemlerinin tasarımı ve basanım için, doğru ve geçerli bir yayılım modelinin kullanılması gerekmektedir. Literatürde, radyo dalgasının yayılımını tahmin etmek için geliştirilen deneysel ve teorik pek çok model bulunmaktadır. Bu modeller çeşitli bakış açılarından farklı amaçlar için elde edildiğinden, değişik çevre koşullarında kendilerine ait giriş verileri bulunmakta ve farklı yayılma faktörlerini dikkate almaktadırlar. Tez çalışmasında, GSM 900 MHz frekans bandında deneysel verilere dayalı yeni bir kentsel yayılım modeli sunulmuştur. Gerçek iletim kaybını belirleyebilmek için, İstanbul'un farklı bölgelerinde çok sayıda yayılım ölçümleri yapılmıştır. Ölçümler ile literatürde yer alan modellerden elde edilen tabjrıin değerleri karşılaştırılmış ve Bertoni- Walfisch modelinin İstanbul için daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bu model iletim kaybım hesaplarken bina yükseklik ve binalar arası uzaklık bilgilerini dikkate almaktadır. Ancak ölçümler ile Bertoni-Walfisch modelinden elde edilen tahmin değerleri arasında 11.2 dB'lik bir fark olduğu görülmüştür. Bu fark, İstanbul'un mimari yapısından, yollardan, eski ve yeni şehir karışımından, insan ve trafik yoğunluğunun değişiminden vb... kaynaklanmaktadır. Bertoni-Walfisch Modelinde kullanılan parametreler esas alınarak, çoklu regresyon analizi yöntemi kullanılarak yeni bir kentsel yayılım modeli geliştirilmiştir. Bu yeni kentsel yayılım modelinden elde edilen tahmin değerleri yayılım ölçümlerine uygunluk göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A New Emprical Propagation Model For Urban Areas at GSM 900 MHz Band It is required to use an accurate and reliable propagation model for the design and performance of the mobile communication systems. A variety of empirical or deterministic models have been proposed to predict radio propagation in the literature. These models were developed from various perspectives and with different original intentions. As a result, the models have their inputs for different environmental and account for different propagation factors. In this thesis, it has proposed a new emprical propagation model for urban areas at GSM 900 MHz frequency band. Many propagation measurements were carried out in the different regions in Istanbul, to determine true transmission loss. It was compared the results obtained from experiments with the models in the literature and as a consequence Bertoni-Walfish model is more suitable for Istanbul. This model calculates transmission loss taking into account the presence building height and building separation distance. It has seen that there is 11.2 dB difference between the measurements and results of the Bertoni-Walfisch Model. This difference results from Istanbul's architecture, roads, the mixture of the old and new city, varying population and traffic density, etc... It has developed the new propagation model by using the multiple regression analysis based on the parameters applied in Bertoni-Walfisch Model. Good agreement is obtained with propagation measurements for the absolute value of path loss.