Farklı jeodezik yüksekliklerin incelenmesi
Evaluation of different geodetic heights
  1. Tez No: 171018
  2. Yazar: NAZAN BERBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN KARAALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Jeopotansiyel, Dinamik, Ortometrik, Normal, Elipsoidal Yükseklik, Gravite, Potansiyel, Jeoid, Geopotential, Dynamic, Orthometric, Normal, Ellipsoidal Height, Gravity, Potential, Geoid VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Jeodezide kullanılan yükseklik sistemlerinde aranan en önemli özelliklerden birisi yola bağlılık etkisinin (kapanma hatalarının) yok edilebilme özelliği, diğeri de nivelmanla ölçülen yükseklik farklarına getirilecek düzeltmelerin küçük derecede olma özelliğidir. Bu yüksek lisans tezinde; JeopotansiyeL Dinamik, Ortometrik ve Normal yükseklik sistemleri ve bunlara getirilen düzeltmeler incelenmiştir. Bu amaçla, birisi düz ve engebesiz, diğeri dağlık ve engebeli arazide yaklaşık 5 km uzunluğunda iki farklı güzergahta hassas nivelman ve gravite ölçüleri yapılmıştır. Her bir güzergahta ortometrik, normal ve dinamik düzeltme miktarları hesaplanmıştır. Geometrik nivelmanla bulunan yükseklik farklarına hesaplanan düzeltme miktarları eklenerek ortometrik, dinamik ve normal yükseklik farkları elde edilmiştir. Düzeltme büyükleri, hem birinci güzergahta (düz ve engebesiz arazide) hem de ikinci güzergahta (dağlık ve engebeli arazide) kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Ayrıca elde edilen ortometrik, dinamik ve normal yüksekliklerin geometrik nivelmandan olan farkları alınarak yüksekliklerin geometrik nivelmandan ne kadar saptıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Different Geodetic Heights One of the most important properties expected from geodetic height systems is elimination effect of the dependence to the route; the other is to be minimum of corrections that are added to the height differences obtained from levelling. In this study, geopotential, dynamic, orthometric, and normal height systems, and the corrections related to these systems have been evaluated. In two different routes that have length about 5 kilometres, precise levelling and gravity measurements have been done. One of these routes is in a even field, and the other is in a rough field. The magnitudes of orthometric, normal, and dynamic corrections have been calculated for each route. Orthometric, dynamic, and normal height differences have been acquired by adding the corrections to the height differences obtained from geometric levelling. The magnitudes of the corrections for two routes have been compared each other. In addition, subtracting orthometric, dynamic, and normal heights from the geometric levelling, how many deviations of these heights from geometric levelling have been seen.