Mono/Di-bromometil benzoil (t-BuBP/BBP) ve AgSbF6/ZnCl2 başlatıcı sistemleri ile tetrahidrofuran (THF) ve epiklorohidrinin (EPH) katyonik polimerizasyonu
Cationic polymerization of tetrahydrofuran (THF) and epichlorohydrin (EPH) by the mono/Di-bromomethyl benzoyl peroxides and AgSbS6/ZnCl2 initiating systems
  1. Tez No: 171017
  2. Yazar: MURAT MISIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİL SAVAŞKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makromonomerik Peroksi Başlatıcı, Blok, Multikomponent ve Graft Kopolimer, Şişme Oram. vm, Macromonomeric Peroxy Initiator, Block, Multicomponent and Graft Copolymer, Swelling Ratio rx
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Makromonomerik peroksi başlatıcılar, Poli (te1ratadroftıran-b-epMoroMdrin) Poli (THF-b-EPH), mono/di-bromometil benzoil peroksit ve AgSbFö/ZnCk başlatıcı sistemi kullanılarak tetrahidrofuran (THF) ve epMoroMdrinin (EPH) katyonik polimerizasyonu ile sentezlendi. Yaşayan katyonik polimerizasyon zinciri potasyum metakrilat tuzu ile sonlandnıldı ve makromonomerik peroksi başlaücınm ucuna vinil (metakrilat) grubu bağlandı. Elde edilen başlatıcılar, ^-NMR, FT-IR, GPC ve DSC teknikleriyle karakterize edildi. 90°C'de farklı zamanlarda makromonomerik Poli(THF-b-EPH) başlatıcılann metil metakrilat (MMA) ve stiren (S) ile blok kopolimerizasyonu sonucu Poli (THF-b-EPH-b- MMA) ve Poli (THF-b-EPH-b-S) multikomponent kopolimerler elde edildi. Peroksijen grubuna sahip makromonomerik Poli(THF-b-EPH) başlatıcılar kullanılarak Polibütadien ile 90°C'de graft kopolimerler elde edildi. Çözünen ve çözünmeyen kısımlar birbirinden ayrıldı ve çapraz bağlı graft kopolimerlerin CHCİ3'deki şişme oranlan incelendi. Ayrıca; sentezlenen multikomponent ve graft kopolimerlerin karakterizasyonu FT-IR spektrofotometresiyle yapıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cationic Polymerization of Tetrahydrofuran (THF) and Epichlorohydrin (EPH) by the Mono/Di-Bromomethyl Benzoyl Peroxides and AgSbFs/ZnCfe Initiating Systems Macromonomeric peroxy initiators, poly (tetrahydrofuran-b-epichlorohydrin) [Poly (THF-b-EPH)] were synthesized via cationic polymerization of tetrahydrofuran (THF) and epichlorohydrin (EPH) by the mono/di-bromomethyl benzoyl peroxides and AgSbFo/ZnCk initiating systems. The living cationic polymer chain was terminated by using potassium methacrylate salt and the vinyl group was added the end of macromonomeric peroxy initiator. The initiators were characterized by ^-NMR, FT-IR, GPC and DSC techniques. Poly (THF-b-EPH-b-MMA) and Poly (THF-b-EPH-b-S) multicomponents were obtained as a result of the block copolyrnerization with methyl methacrylate (MMA) and styrene (S) of macromonomeric Poly(THF-b-EPH) initiators at different times at 90°C. Graft copolymers were obtained by using macromonomeric Poly (THF-b-EPH) initiators having peroxygen group with polybutadiene (PBd) for different times at 90°C. The soluble and insoluble parts were seperated. The swelling ratios of crosslinked graft copolymers were investigated in CHC13. The characterization of the multicomponent and graft copolymers synthesized were also done by FT-IR spectrophotometer.