Sönümlü kanallarda çeşitleme yöntemlerinin incelenmesi
Using diversity to combat fadinfg effects on wireless communication system
  1. Tez No: 171019
  2. Yazar: GÖKÇE HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GANGAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sönümleme, Rayleigh, MRC, Seçmeli Çeşitleme, Uzay-Zaman Blok Kodlanmış Çeşitleme, Kanal İlişkisi, Zaman Çeşitlemesi, Frekans Çeşitlemesi VI, Fading, Rayleigh, Maximal Ratio Combining, Selection Diversity, Space Time Block Coded Diversity, Channel Correlation, Time Diversity, Frequency Diversity VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Bu çalışmada kablosuz haberleşme sistemlerindeki sönümlemenin olumsuz etkilerim azaltmak amacıyla kullanılan çeşitleme yöntemleri incelenmiştir. Farklı çeşitleme yöntemlerinin başarımın üstünde nasıl bir etkiye sahip oldukları ve bir birine göre üstünlükleri ve kötü tarafları gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmada birçok çeşitleme yönteminden bahsedilmiş ise de üzerinde özellikle durulan çeşitleme yöntemleri; en büyük oranda toplama (MRC), seçmeli çeşitleme(Selection Diversity) ve uzay-zaman blok kodlamasına dayalı çeşitlemedir (Space-Time Block Coded Diversity). Bahsedilen bu çeşitleme yöntemlerinin kullanıldığı sistemlere ilişkin benzetim yapılmıştır. Kullanılan benzetimde Rayleigh sönümlemesi olan kanal ve QPSK modülasyonu kullanan sitemler incelenmiştir. Kullanılan çoklu antenlerin arasındaki mesafenin bir fonksiyonu olan kanallar arası ilişki fonksiyonu da benzetimde göz önüne alınan hususlardan biri olmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Using Diversity to Combat Fading Effects on Wireless Communication System This report represents a framework for using diversity to combat fading effects on wireless communications. Advantages and disadvantages of different diversity methods are tried to demonstrate. Although more diversity methods are discussed in this report only maximal ratio combining (MRC), space-time block coded diversity and selection diversity are simulated. BER perfonmances of simulated diversity methods are presented. There is Rayleigh fading and QPSK modulated signal is assumed in simulation. Space between multiple transmit and multiple receive antennas effects channel correlation coefficient so channel correlation coefficient is included simulation.