Beyincik purkinje nöronlarında bulunan sodyum kanal akımları için geliştirilen bir markov modeli
A markow model developed for sodium channel currents in cerebellar purkinje neurons
  1. Tez No: 171020
  2. Yazar: VEDAT ÖZKANAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEMEL KAYIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Purkinje Hücresi, Sodyum Kanalı, Markov Model, Bölmeli Modelleme V, Purkinje Cell, Sodium Cannel, Markov Model, Compartmental Modeling VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Beynin yapısı ve fonksiyonu anlamaya yönelik teorik ve deneysel yaklaşımlar pek çok araştırma alanlarında incelenmektedir. Hesapsal nöroloji bu alanlardan biri olup modelleme ve deneysel veriyi birleştirmektedir. Bu araştırma alanının bazı hedefleri ise, modelleme sonuçlarını deneysel veri ile karşılaştırmak, yeni kestirimler yapmak ve bunları doğrulamaktır. Bu tezde, izole edilmiş beyincik Purkinje nöronlarında bulunan sodyum kanal akımlarının kapı kinetiği için bir Markov modeli geliştirilmiştir. Model makroskobik akımlar olarak bilinin voltaj kenetlemeyle, yeniden dirilen ve aksiyon potansiyel uyarısından elde edilen üç akıma dayalıdır. Bu model daha önce gerçekleştirilen modellerden farklıdır. Bu modelde durum sayılarında ve durum geçiş değerlerinde değişiklikler yapılmıştır. Model parametreleri, model tepkisi ve üç akım tepkisi arasındaki fark en küçüklenecek şekilde deneme yanılma yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Geliştirilen sodyum kanal modeli deneysel veri setlerinin tüm nicel özelliklerini önemsiz farklılıklarla göstermiştir. Model, soma ve dendritten oluşan iki bölmeli bir Purkinje hücre modelinde kullanıldı. Bu hücre modeli diğer mevcut iyonik akımları içermiştir. Hücre modeli değişen alam basamakları ile benzerimi yapılmıştır. Sonuçlar, geliştirilen hücre modelinin deneysel çalışmalardan elde edilen Purkinje hücre aktivitelerinin çoğu özelliklerini ürettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Markov Model Developed for Sodium Channel Currents in Cerebellar Purkntje Neurons Theoretical and experimental approaches toward the understanding brain structure and function are being investigated in many research areas. One of these areas is computational neuroscience which combines modeling and experimental data. Some goals of this research area are to compare results of modeling with experimental data, to make new predictions and check them. In this dissertation, a Markov model for gating kinetics of sodium channel currents in dissociated cerebellar Purkinje neurons is developed. The model is based on voltage- clamped, resurgent and action potential evoked currents, known as macroscopic currents. It is different from previously developed models. In this model, some modifications are made in the number of states and channel rate constants. The model parameters are determined using trial and error procedure to minimizing the error between model responses and three experimental data sets. The developed sodium channel model reproduces quantitatively all features of the experimental data sets, with minor discrepancies. It was used in a Purkinje cell model which is based on two compartments, soma and dendrite. This cell model also included other existing ionic currents. It was simulated with varying currents step. Results show that the developed cell model produces most features of Purkinje cell activities obtained from the experimental studies.