Trabzon'da bazı turizm merkezleri ölçeğinde yayla turizminin ekoturizm kapsamında incelenmesi
The analyzing of high plateau tourism regarding ecotourism in some tourism regarding ecotourism in some tourism centers scale in Trabzon
  1. Tez No: 171029
  2. Yazar: EMRAH YALÇINALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yayla Turizmi, Ekoturizm, Turizm Merkezi, Bitki, Trabzon VI, High Plateau Tourism, Ecotourism, Tourism Center, Plant, Trabzon VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Dünya üzerinde hemen her yerde hızlanarak artan sanayi faaliyetlerinin ve hızla büyüyen kentlerin etkisiyle doğal olmayan alanlarda yaşamak zorunda kalmış insanlar, bu durumdan kaynaklanan olumsuz etkilerden kurtulmak için uzun zaman turizm etkinlikleriyle ilgilenmiştir. Ancak, artık dünyadaki tüm turistik yerlerin birbirine benzemeye başlaması ve yoğun olarak gidilen yerlerde oluşmaya başlayan tahribatlar nedeniyle yeni bir turizm çeşidine, doğal alanlara yapılan sorumlu seyahat olarak tanımlanan ekoturizme yönelmiştir. Ekoturizmin Türkiye'deki uygulama alanlarının en önemlilerinden birisi de Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki yaylalardır. Bu çalışmada Trabzon ilinde turizm merkezi ilan edilmiş ve halen geleneksel yaşamın devam ettirildiği beş yayla çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu alanlara Haziran- Ekim ayları arasında yapılan arazi çalışmalarıyla alanda dikkat çekici özelliklere sahip bazı bitkiler, bu bitkilerdeki mevsimsel değişimler, doğal hayat ve kültürel özellikler gözlemlenmiştir. Yayla turizmi etkinliklerinin sürdürülebilir bir biçimde, doğal ve kültürel özelliklerinin korunarak yapılmasını amaçlayan çalışmada alanda bulunan ziyaretçilerin ve yerel halkın yayla turizmine yaklaşımlarının değerlendirildiği bir anket çalışması da yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Analyzing of High Plateau Tourism Regarding Ecotourism in Some Tourism Centers Scale in Trabzon Due to increasing of industries and fast growing big cities nearly all over the world, people who have to live in unnatural environments have always been interested in tourism to get rid of negative effects of the situation in which they have been. However, because all touristic places have begun to seem similar and some degradations owing to over use have been recognized, people have started to pay attention to a new kind of tourism, which is a responsible travel to natural areas and is called ecotourism. Moreover, in Turkey, one of the major implementation fields of ecotourism is high plateaus in Black Sea Region. In this study, five high plateaus of Trabzon that traditional life styles are still seen on and have been declared as tourism center by the government have been chosen as study field. Some attention getting plants and their seasonal changes and wildlife and cultural characteristics have been observed and recorded during the research on the fields between June and October in 2004. In the study, of which the purpose is to make a contribution to high plateau tourism so that it could be sustainable while its cultural and natural characteristics are protected, two different questionnaires have also been given to local people and visitors to evaluate their approach to the tourism activities all over the research field.