Trabzon'daki dini imgelerin Peirce'in göstergebilim ve pragmatizm yaklaşımıyla kilise örnekleri üzerinden incelenmesi
The analysis of religious images in Trabzon through church examples with peirce's semiotics and pragmatism approach
  1. Tez No: 979706
  2. Yazar: ŞÜKRAN İSHAK KEFELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK YAVUZYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon, Bizans Kiliseleri, Dini İmgeler, Göstergebilim, Kültürel Miras, Trabzon, Byzantine Churches, Religious İmagery, Semiotics, Cultural Heritage.
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, Trabzon'daki Bizans dönemine ait dini yapılarda yer alan freskler, mozaikler ve mimari süslemeler gibi görsel unsurların, Charles Sanders Peirce'in göstergebilimsel ve pragmatist kuramsal yaklaşımları çerçevesinde incelenmesini amaçlamaktadır. Kiliselerdeki dini imgeler, ikon, indeks ve sembol kategorileri temelinde ele alınarak; bu imgelerin estetik, teolojik ve kültürel bağlamlardaki olası işlevlerine dair değerlendirmelerde bulunulmuştur. Araştırma, Osmanlı döneminde bu yapıların camilere dönüştürülmesi sırasında yaşanan dönüşümleri, fresklerin ve diğer görsel unsurların kapatılması ya da yeniden yorumlanması bağlamında incelemektedir. Aynı zamanda, modern dönemde dini imgelerin turizm, kültürel mirasın korunması ve toplumsal hafıza üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Bu çalışma, dini sembollerin bireyler üzerindeki manevi etkilerine ve toplumların kültürel kimliklerinin oluşum sürecindeki muhtemel rollerine dair bazı çıkarımlarda bulunma imkânı sunmaktadır. Tarihsel süreç içinde söz konusu imgelerin farklı bağlamlarda yeniden anlamlandırıldığı gözlemlenebilmektedir. Göstergebilimsel analiz yöntemi, bu sembollerin anlam yapılarındaki çok katmanlılığı değerlendirme açısından açıklayıcı bir zemin sağlayabilirken; pragmatist yaklaşım, bu imgelerin bireyler ve toplumsal yapılar üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmek açısından işlevsel bir çerçeve sunabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the symbolic world of frescoes, mosaics, and architectural ornaments in Byzantine-era religious structures in Trabzon through the lens of Charles Sanders Peirce's semiotics and pragmatism approaches. The research evaluates the aesthetic, theological, and cultural functions of religious images by examining their iconic, indexical, and symbolic dimensions. It also explores the transformations these structures underwent during their conversion into mosques in the Ottoman period, focusing on the covering or reinterpretation of frescoes and other visual elements. Furthermore, the study discusses the impact of religious images on tourism, cultural heritage preservation, and collective memory in the modern era. By highlighting the spiritual effects of religious symbols on individuals and their role in shaping the cultural identity of societies, the research reveals how these images have been recontextualized across different historical settings. The semiotic analysis enables the deconstruc tion of these symbols' multilayered meanings, while the pragmatism approach sheds light on their practical effects on individuals and communities.