İnsan eritrosit ve lokositlerinden süperoksit dismutaz enziminin saflaştırılması ve bazı ilaçların enzim üzerine etkilerinin incelenmesi
Purification of superoxide dismutase enzyme from human erythrocytes and leucocytes and investigation the effects of some drugs on the enzymes
- Tez No: 171160
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ YILDIRIM, PROF.DR. İRFAN KÜFREVİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Süperoksit dismutaz, eritrosit, lökosit, ilaç, Superoxide dismutase, erythrocyte, leucocyte, drug
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Doktora Tezi İNSAN ERİTROSİT ve LÖKOSİTLERİNDEN SÜPEROKSİT DİSMUTAZ ENZİMİNİN SAFLAŞTIRILMASI VE BAZI İLAÇLARIN ENZİM ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Ahmet MAVİ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. ö. İrfan KÜFREVİOĞLU Ortak Danışman: Doç. Dr. Ali YILDIRIM Bu tez kapsamında, insan eritrosit ve lökosit hücrelerinde bulunan süperoksit dismutaz (SOD) enzimlerinin aktiviteleri üzerine bazı ilaçların inhibisyon ve aktivasyon etkileri araştırılmıştır. İnsanda 3 çeşit SOD bulunur. Bunlar Bakır Çinko Süperoksit Dismutaz (CuZnSOD), Mangan Süperoksit Dismutaz (MnSOD) ve Ekstraselüler Süperoksit Dismutaz (ECSOD)'dır. İnsan eritrositlerinde CuZnSOD enzimi, lökositlerinde hem CuZnSOD hem de MnSOD mevcuttur. Öncelikle insan eritrositlerinden CuZnSOD enzimi, etanol-kloroform ekstraksiyonu ile hemoglobinin uzaklaştırılması, iyon değişim ve afînite kromatografisi teknikleri uygulanması basamaklanyla % 12 verimle 837 kat saflaştınldı. Daha sonra değişik sınıfdan 19 adet ilacın enzim üzerine inhibisyon veya aktivasyon etkileri araştırıldı. 5-fluorouracilbiosyn (antikarsinogenez) dışındaki ilaçlar, CuZnSOD üzerine herhangi bir etki göstermedi. 5-fluorouracilbiosyn, 3,33 mg/ml ve 4 mg/ml konsantrasyonlarda, CuZnSOD üzerine aktivasyon etkisi göstermiştir (sırasıyla % 33 ve % 32 aktivasyon). İkinci aşamada MnSOD'yi saflaştırmak amacı ile lökositler sağlıklı taze insan kanından saflaştınldı, sıvı azot ile parçalandı. Ancak lökosit lizatında çok düşük miktarda SOD aktivitesi olduğu görüldü. Bunun üzerine MnSOD saflaştınlmasına gidilmeyerek doğrudan lizat SOD aktivitesi üzerine 5- fluorouracilbiosyn ilacının etkisi incelendi. 5-fluorouracilbiosyn, 2 mg/ml ve 4 mg/ml konsantrasyonlarda sırasıyla % 42 ve % 62 inhibisyon gösterdi. 2005, 120 sayfa
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph.D. Thesis PURIFICATION OF SUPEROXIDE DISMUTASE ENZYME FROM HUMAN ERYTHROCYTES AND LEUCOCYTES AND INVESTIGATION THE EFFECTS OF SOME DRUGS ON THE ENZYMES Ahmet MAVİ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervision Prof. Dr. ö. İrfan KÜFREVİO?LU Coadviser: Assoc. Prof. Dr. Ali YILDIRIM In this study, the inhibition and activation effects of some drugs on activities of superoxide dismutase enzymes (SOD) in human erythrocyte and leucocyte cells were investigated. There are three kinds of SOD enzymes in human. These are Copper Zinc Superoxide Dismutase (CuZnSOD), Manganese- containing Superoxide Dismutase (MnSOD) and Extracellular Superoxide Dismutase (ECSOD). Human erythrocytes contain CuZnSOD, while leucocytes contain both of CuZnSOD and MnSOD. Firstly, CuZnSOD enzyme was purified with 837 fold and 12 % efficiency from human erytrocytes performing ethanol-chloroform extraction to remove hemoglobin and then ion exchange and affinity chromatography techniques. Afterwards inhibition or activation effects of nineteen drugs were investigated. None of the drugs except for 5-fiuorouracilbiosyn (anticarcinogenic) showed any effects on CuZnSOD. 5-fiuorouracilbiosyn was showed activation effect on CuZnSOD at 3,33 mg/ml and 4 mg/ml concentrations (% 33 and % 32 activations, respectively). Secondly, to purify MnSOD, leucocytes were isolated from healthy human blood and then lysed in liquid nitrogen. However, it was detected that SOD activity was very low. Therefore, the effect of 5- fluorouracilbiosyn on lysate SOD activity was investigated without purification of MnSOD. 5- fluorouracilbiosyn showed inhibition effects at 2 mg/ml and 4 mg/ml concentrations, % 42 and % 62 inhibitions, respectively. 2005, 120 pages