Ratlarda LPS'nin kan dokusu üzerine akut etkisive sodyum selenit ve vitamin E'nin koruyucurolü
Ratlarda LPS'ni̇n kan dokusu üzeri̇ne akut etki̇si̇ve sodyum seleni̇t ve vitami̇n E'ni̇n koruyucu
- Tez No: 591046
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK PANDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lipopolisakkarit, Sodyum selenit, Kan dokusu, Antioksidan enzimler, Lipopolysaccharide, Sodium selenite, Blood tissue, Antioxidant enzymes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Lipopolisakkarit (LPS), akut enflamasyona neden olan ve insan sağlığını tehdit eden gram (-) bakterilerden elde edilir. Gram (-) bakterilerinin hücre duvar yapısının bir bileşeni olan LPS saflaştırılmış glikolipit yapısına sahiptir. Bu çalışmada sıçanların kan dokusunda LPS'nin vitamin E (VE) ve/veya sodyum selenit (SS) ile DNA'da meydana getirdiği yapısal değişimlerin belirlenmesi ve antioksidan enzim aktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada sıçanlar kontrol grubu ve uygulama gruplarına göre toplamda sekiz gruba ayrıldı: kontrol grubu, VE uygulanan grup (200 mg/kg), SS uygulanan (0.35 mg/kg) grup, VE+SS uygulanan grup (200+0.35 mg/kg), LPS uygulanan grup (10 mg/kg), LPS+VE uygulanan grup (10+200 mg/kg), LPS+SS (10+0.35 mg/kg) uygulanan grup ve LPS+SS+VE uygulanan grup (10+0.35+200 mg/kg). Antioksidan enzim aktiviteleri ve DNA'daki yapısal değişiklikler 6 saat sonunda kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. LPS'nin sıçan eritrositlerinde ve lökositlerinde antioksidan enzim aktivitelerini azalttığı ve komet testi sonuçlarına göre de DNA hasarına neden olduğu tespit edilmiştir. VE ve SS'in enzim aktivite testlerinde ve DNA hasarı tespitinde LPS kaynaklı hasarı eritrosit ve lökositlerde azaltmıştır. Sonuç olarak, VE ve SS'in birlikte uygulanması 8 LPS kaynaklı kan toksisitesine karşı koruyucu olduğu görülmüştür. Bu nedenle LPS'ye bağlı toksisiteyi azaltmak için yiyecek veya içecekler VE ve SS içermelidir.
Özet (Çeviri)
Lipopolysaccharide (LPS) is derived from gram-negative bacteria that cause acute inflammation and threaten human health. LPS, which is a component of the cell wall structure of Gram (-) bacteria, has a purified glycolipid structure. In this study, it was aimed to determine changing structure of DNA and to evaluate the antioxidant enzyme activities LPS-induced with vitamin E (VE) and/or sodyum selenit (SS) in the blood tissues of the rats. This study, the rats were divided into eight groups according to the control and treatment groups: control group, VE-treatment group (200 mg/kg), SS-treatment (0.35 mg/kg) group, VE + SS-treatment group (200 + 0.35 mg/kg), LPS-treatment group (10 mg/kg), LPS + VE group (10 + 200 mg/kg), LPS + SS (10 + 0.35 mg/kg) group and LPS + SS + VE group (10 + 0.35 + 200 mg / kg). Antioxidant enzyme activities and changing structure of DNA were compared with the control group after 6 hours. It was found that LPS reduced antioxidant enzyme activities in rat erythrocytes and leukocytes and caused DNA damage in the results of Comet test. VE and SS were found to inhibit LPS-induced erythrocytes and leukocytes damage in enzyme activities tests and DNA damage detection. As a result, it was seen that co-administration of VE and SS have protective against LPS- 10 induced blood toxicity. Therefore, food and beverages with VE and SS should be taken in order to reduce the toxicity of LPS.