Dönmeli akış üreteçlerinin ısı transfer ve akış karakteristiklerinin incelenmesi
Investigation of the characteristics of flow and heat transfer for swirl flow generators
- Tez No: 171166
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı transferinin artırılması, sönümlü dönmeli akış, dönmeli akış üreteçleri, taşınılma ısı transferi, sabit ısı akısında iç akış, Enhancement of heat transfer, decaying swirl flow, swirl flow generators, convection heat transfer, inner flow at constant heat flux u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÖNMELİ AKIŞ ÜRETEÇLERİNİN ISI TRANSFER ve AKIŞ KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ Tuba BALTA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kadir BİLEN Bu çalışmada sabit ısı akısında ısıtılan bir borunun girişine ısı transferini artırmak için çeşitli helis açılarına sahip (0°, 22,5°, 41°, 50°) sönümlü dönme üreteçleri yerleştirilerek dönmeli akışın ısı transfer ve akış karakteristikleri deneysel incelenmiştir. Bu yöntemle türbülans şiddetinin artırılması, akışa açısal ivme kazandırarak dönmeli akışın oluşturulması ve böylece akım yolunun (ısı transfer edilen yüzey alanının) artırılması çalışmada amaçlanmıştır. Deneyler D=15 mm çapmda ve L=66 cm uzunluğunda alüminyum bir boruda yapılmış ve akışkan olarak hava kullanılmıştır. İncelenen Reynolds aralığı 2 300- 23 000 dir. Deneyler boş boru ve dönme üreteçlerinin kullanıldığı durumlar için yürütülmüş ve türbülanslı akışta Nusselt sayısı ve sürtünme katsayısı için Reynolds sayısı ve dönme açısına bağlı olarak korelasyonlar türetilmiştir. Sonuçlar çeşitli dönme üreteçleri açıları için birbiriyle ve literatürdeki boş boru korelasyonları ile karşılaştınlmıştır. Boş boru için ve 0=0° ve 22,5° dönme üreteçleri açılan için lokal ve ortalama Nusselt sayılarının Reynolds sayışma göre dağılımları bir miktar artışla benzer karakteristik dağılımlar göstermiştir. Dönme açısının artışında ısı transferindeki artış daha da belirgin olmaya başlamıştır. Nusselt sayısı ve basmç düşümünün artan Reynolds sayısı ve dönme açısıyla arttığı görülmüştür. Sonuç olarak en iyi performansın 50° dönme açısındaki sönümlü dönmeli akış üreticisinde elde edileceği bulunmuştur. 2005, 60 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE CHARACTERISTICS OF FLOW and HEAT TRANSFER FOR SWIRL FLOW GENERATORS Tuba BALTA Atatürk University Institute of Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kadir BİLEN In this study, swirl flow heat transfer and fluid flow characteristics of a pipe flow with decaying swirl flow generators having different helical angles (0°, 22.5°, 41°, 50°), which were located the pipe heated at constant heat flux, to increase heat transfer were studied experimentally. The aim of the study, to increase turbulent effect and give tangential acceleration for increasing the total flow length (heat transferred surface area) by using these axial type passive swirl generators. Experiments were carried out in an aluminium pipe with the inner diameter of D=15mm and the length of L= 660mm and ambient condition air was used as fluid. The investigated Reynolds number range was varied 2300 to 23000 Experiments were carried out in an empty smooth tube and used swirl generators and for turbulent flow the Nusselt Number, friction factor and entropy generation number data were correlated as function of Reynolds number and swirl angle. The results were compared with each other for different swirl angle and the empty tube correlations in the literature. For empty tube and 0=0°, 22.5° swirl generators local and average Nusselt number difference were a little different at the same Reynolds number. Heat transfer enhanced much by increasing the angle of swirl generator. It is observed that swirling flow increases the Nusselt number and friction factor depending on the angle of swirl generator and Reynolds number increase. As a result, it is found that the best thermal performance is obtained at the (50°) angle of swirl generator. 2005, 60 Pages