Isı yalıtım malzemeleri ve arpa samanından ısı iletim katsayısı düşük malzeme üretimi
Heat insulation materials and production of materials having low heat transfer coefficient from barley straw
- Tez No: 171165
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı yalıtımı, saman, HCl+ZnCİ2, çimento, ponza, firm cürufu, Heat insulation, straw, HCl+ZnCİ2, cement, pumice, furnace slag 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ISI YALITIM MALZEMELERİ ve ARPA SAMANINDAN ISI İLETİM KATSAYISI DÜŞÜK MALZEME ÜRETİMİ Gülşah BİNİCİ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kiraya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özlem KORKUT Harman artığı olarak bilinen ve hayvan yemi olarak kullanılması tavsiye edilmeyen samandan ısı iletim katsayısı düşük malzeme üretilebilirliği araştırılmıştır. Bu kapsamda saman iki farklı şekilde değerlendirilmiştir. 1. Saman çimento, çimento+ponza ve çimento+fırın cürufu ile farklı oranlarda karıştırılıp kalıplanmıştır. (Saman+ponza veya saman+fınn cürufu)/çimento oranı en yüksek olan numunenin ısı iletim katsayısı en düşüktür. 2. %10,7'lik, %16'hk ve %21,3'lük HC1 çözeltisine 0,05 kg ZnCl2/L çözelti oranında ZnCl2 katılmıştır. Saman bu çözeltiyle 60-70-80°C sıcaklıklarda muamele edilmiş ve yıkama, süzme, mukavemetini iyileştirmek için tutkal ile karıştırma, kalıplama işlemlerinden sonra malzeme özel poşetler içerisine konularak farklı sıcaklık ve saatlerde etüvde bekletilmiştir. Akabinde poşetlerden çıkarılarak kurutulmuştur. En düşük çözelti sıcaklığı ve en düşük çözelti konsantrasyonu kullanılarak üretilen numunelerin ısı iletim katsayılarının en düşük değerde (ortalama olarak 0,067 W/mK) olduğu görülmüştür. 2005, 71 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HEAT INSULATION MATERIALS AND PRODUCTION OF MATERIALS HAVING LOW HEAT TRANSFER COEFFICIENT FROM BARLEY STRAW Gülşah BİNİCİ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özlem KORKUT In this thesis the usage of straw which is known as threshing residue and not recommended for animal feeding as a raw of a material having low heat transfer coefficient was investigated. For this study the straw was treated with two different methods. 1. The straw was mixtured by cement, cement+pumice, cement+furnace slag at different ratios and moulded. The samples which ratio of (straw+pumice or furnace slag)/cement are the biggest have minimum heat transfer coefficient. 2. 10,7%, 16% and 21,3% HC1 solution was prepared and 0,05 kg ZnCl2 added per L of solution. The straw was treated with these solutions at different temperatures. After washing with water and filtration glue was added and these mixtures sheeted with a nylon bag, holded in an oven at different temperatures and times for bettering resistance of production. When the products dried, their heat transfer coefficients were measured. The samples which were produced at minimum solution concentration and minimum solution temperature have minimum heat transfer coefficient (on the average 0,067 W/mK). 2005, 71 pages