Elle (manuel) yük kaldırmanın bulanık modellenmesi
Fuzzy modeling of manual material handling
- Tez No: 171168
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fuzzy Logic, Artificial Neural Networks, Modeling, ANFIS, Manual Material Handling, Low Back Pain n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ELLE (MANUEL) YÜK KALDIRMANIN BULANIK MODELLENMESÎ Bilal USANMAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ömer GÜNDOGDU Son yıllarda mühendislik alanında araştırmacıların sezgisel yöntemler üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmaları, bu sahanın hızlı bir gelişim göstermesini sağlamıştır. Çalışmaların pratiğe yönelik kısmında özellikle Yapay Zeka ve Yapay Sinir Ağları, askeri projelerden, endüstriyel robotlara, meteorolojik tahminlerden, sistem kimliklendirmeye, anten tasarımlarından, örüntü tanımaya kadar bir çok değişik alanda başarılı uygulamalar ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bulanık mantık ve yapay sinir ağlarının birbirini tamamlar şekilde uyumu, kompleks sistemlerin modellenmesinde yeni bir kapı açmıştır. Bu çalışmada doğrusal olmayan dinamik bir sistem olan elle yük kaldırma modellenmiştir. Yöntem olarak ANFIS kullanılmış ve tasarım MATLAB ortamında yapılmıştır. Tasarlanan model test verileri ile denenmiş ve sonuçlar karşılaştırmalı olarak verilmiştir. 2005, 45 sayfa Anahtar Kelime: Bulanık Mantık, Yapay Sinir Ağlan, Modelleme, ANFIS, Elle Yük Kaldırma, Bel Ağrısı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis FUZZY MODELING OF MANUAL MATERIAL HANDLING Bilal USANMAZ Atatürk University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ömer GÜNDOGDU In recent years, researchers have concentrated on intuitive methods in the field of engineering practices to initiate for a rapid development in this area. In the practical field of these works, many successful applications of Artificial Intelligence and Artificial Neural Networks in wide ranges of the fields such as military projects, industrial robotics, meteorological forecasts, system identifications, antenna designs, pattern identification can be mentioned. The complementary harmony of fuzzy logics and artificial neural networks opens new dimensions in modeling of complex systems. In this dissertation a non-linear dynamic system has been introduced to model of manual material handling tasks. ANFIS has been utilized as a method and the design has been developed in MATLAB. Designed model has been scrutinized with the test data and the results were given in comparison. 2005, 45 pages