Bingöl ili helophoridae, hydrophilidae ve hydrochidae (coleoptera) türleri üzerine sistematik araştırmalar
Systematic investigations on the species of helophoridae, hydrophilidae and hydrochidae (coleoptera) in Bingöl province
- Tez No: 171174
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER FARUK ALGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Helophoridae, Hydrophilidae, Hydrochidae, Sistematik, Türkiye, Coleoptera, Helophoridae, Hydrophilidae, Hydrochidae, Systematics, Turkey. ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Doktora Tezi BİNGÖL İLİ HELOPHORIDAE, HYDROPHILIDAE VE HYDROCHIDAE (COLEOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNE SİSTEMATİK ARAŞTIRMALAR Abdullah MART Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ö.Faruk ALGUR Ortak Danışman: Prof. Dr. Orhan ERMAN Bu çalışmada, Bingöl ilinden toplanan Helophoridae, Hydrophilidae ve Hydrochidae türleri değerlendirilmiştir. Örnekler, Mayıs 2003-Ekim 2003 ve Mayıs 2004-Ekim 2004 tarihleri arasında çeşitli akarsu, kaynak, dere, birikinti ve sıcak su gözelerinin sığ kesimlerindeki bitki ve yosunlar arasından toplanmıştır. Araştırma bölgesinde; Helophoridae'den 25 tür, Hydrophilidae' den 30 tür ve 2 alttür, Hydrochidae'den de 2 tür olmak üzere, toplam 57 tür ve 2 alttür tespit edilmiştir. Bu türlerden; Helophorus (s.str.) ermemi n. sp. bilim dünyası, H. (A.) wrootae Angus, 1988, H. (R) cineticollis Guillebeau, 1893, H. (R) seidlitzii Kuwert, 1885, Coelostoma (L.) transeaspicum Reitter, 1906, Hydrobius arcticus Kuwert, 1890, Paracymus chalceolus (Solsky, 1874), P. scutellaris (Rosenhauer, 1856), Enochrus (L.) quadripunctatus (Herbst, 1797), Hydrochus flavipennis Küster, 1852 ve H. ibericus Valladares, Diaz & Delgado, 1999 Türkiye faunası için yeni kayıttır. H. (s.str.) syriacus Kuwert, 1885, H. (H.) liguricus Angus, 1970, H. (H.) kozlovi Zaitzev, 1908, H. (E.) micans Falderman, 1835, H. (A.) brevipalpis Bedel, 1881, H. (A.) daedalus d' Orchymont, 1932, H. (A.) abeillei Guillebeau, 1896, H. {A.) lewisi Angus, 1985, H. (R) nanus Sturm, 1836, H. (R) pallidipennis Mulsant & Wachanru, 1852, H. (R)frater d' Orchymont, 1926, H. (R) fülgidicollis Motschulsky, 1860, H. (R) lapponicus Thomson, 1854, H. (R) paraminutus Angus, 1986, H. (R) longitarsis Wollaston, 1864, H. (R) diserepans Rey, 1885, H. (R.) subarcuatus Rey, 1885, H. (R.) obscurus Mulsant, 1844, Coleostoma orbiculare (Fabricius, 1775), Cereyan ustulatus (Preyssler, 1790), Hydrochara dichroma (Fairmaire, 1892), Berosus (E.) spinosus (Steven, 1808), B. (s.str.) signaticollis (Charpentier, 1825), Laccobius (D.) striatulus (Fabricus, 1801), L. (D.) bipunetatus (Fabricus, 1775), L. (D.) simulatrix d' Orchymont, 1932, L. (£>.) chiesai Gentili, 1974, L. (D.) sculptus d'Orchymont, 1936, L. (D.) hauserianus Knisch, 1914,, L. (D.) sulcatulııs Reitter, 1909, L. (D.) syriacus Guillebeau, 1896, L. (D.) halophilus Gentili, L. (D.) sipylus Orchymont, 1939, L. (D.) obscuratus aegaeus Gentili, 1974, L. (D ) obscuratus obscuratus Rottenberg, 1874, Anacaena rufipes (Guillebeau, 1896), A. limbata (Fabricius, 1792), A. lutescens (Stephens, 1829), Helochares (s.str.) lividus (Forster, 1771), H. (s.str.) obscurus (Müler, 1776), Enochrus (i.) segmentinotatus (Kuwert, 1888) ve E. (L.) fuscipennis (Thomson, 1884) ise Bingöl ilinden ilk defa kaydedilmiştir. 2005, 157 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SYSTEMATIC INVESTIGATIONS ON THE SPECIES OF HELOPHORIDAE, HYDROPHILIDAE AND HYDROCHIDAE (COLEOPTERA) IN BİNGÖL PROVINCE Abdullah MART Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. O.Faruk ALGUR Co-Supervisor: Prof. Dr. Orhan ERMAN It has been evaluated the specimens of the Helophoridae, Hydrophilidae and Hydrochidae collected from Bingöl Province. The specimens have been taken from shallow areas of the various running water, springs, streams, ponds and hot springs, between May 2003-October 2003 and May 2004-October 2004. Totally, 57 species and 2 subspecies which of them 25 species belonging to the Helophoridae, 30 species and 2 subspecies to the Hydrophilidae, and 2 species to the Hydrochidae have been determined. Of these; Helophorus (s.str.) ermani is new for science. H. (A.) wrootae Angus, 1988, H. (R.) cincticollis Guillebeau, 1893, H. (R.) seidlitzii Kuwert, 1885, Coelostoma (L.) transcaspicumReitter, 1906, Hydrobius arcticus Kuwert, 1890, Paracymus chalceolus (Solsky, 1874), P. Scutellaria (Rosenhauer, 1856), Enochrus (L.) quadripunctatus (Herbst, 1797), Hydrochus flavipennis Kiister, 1852 and H. ibericus Valladares, Diaz & Delgado, 1999 are new records for the Turkish fauna. H. (s.str.) syriacus Kuwert, 1885, H. (s.str.) liguricus Angus, 1970, H. (s.str.) kozlovi Zaitzev, 1908, H. (E.) micans Falderman, 1835, H. {A.) brevipalpis Bedel, 1881, H. {A.) daedalw d' Orchymont, 1932, H. (A.) abeillei Guillebeau, 1896, H. {A.) lewisi Angus, 1985, H. (R.) nanus Sturm, 1836, H. (R.) pallidipennis Mulsant & Wachanru, 1852, H. (R.)frater d' Orchymont, 1926, H. (R.) fulgidicollis Motschulsky, 1860, H. (R.) lapponicus Thomson, 1854, H. (R.) paraminutus Angus, 1986, H. (R.) longitarsis Wollaston, 1864, H. (R.) discrepans Rey, 1885, H. (R.) subarcuatus Rey, 1885, H. (R.) obscurus Mulsant, 1844, Coleostoma orbiculare (Fabricius, 1775), Cercyon ustulatus (Preyssler, 1790), Hydrochara dichroma (Fairmaire, 1892), Berosus (E.) spinosus (Steven, 1808), B. (s.str.) signaticollis (Charpentier, 1825), Laccobius (D.) striatulus (Fabricus, 1801), L. (D.) bipunctatus (Fabricus, 1775), L. (D.) simulatrix d'Orchymont, 1932, L. (D.) chiesai Gentili, 1974, L. (D.) sculptus d'Orchymont, 1936, L. (D.) hauserianus Knisch, 1914,, L. (D.) sulcatulus Reitter, 1909, L. (D.) syriacus Guillebeau, 1896, L. (D.) halophilns Gentili, L. (D.) sipylus Orchymont, 1939 L. (D.) obscuratus aegaeus Gentili, 1974, L. (D.) obscuratus obscuratus Rottenberg, 1874, Anacaena rufipes (Guillebeau, 1896), A. limbata (Fabricius, 1792), A. lutescens (Stephens, 1829), Helochares (s.str.) lividus (Forster, 1771), H. (s.str.) obscurus (Müler, 1776), Enochrus (Z.) segmentinotatus (Kuwert, 1888) and E. (L.) fuscipennis (Thomson, 1884) have been recorded from Bingöl province for the first time. 2005, 157 pages